Verblijfstoerisme schept welvaart

Een verblijfstoerist besteedt gemiddeld 75 euro per nacht aan zijn verblijf in Vlaanderen. Dat blijkt uit drie grootschalige onderzoeken die in opdracht van Toerisme Vlaanderen zijn uitgevoerd en waarvan de resultaten nu bekend zijn.

haven van Antwerpen

Effect meetbaar
Vlaams toerismeminister Geert Bourgeois: “Het is belangrijk om een beeld te hebben van de toerist die voor een verblijf in Vlaanderen kiest. Onder meer om ervoor te kunnen zorgen dat ons toeristisch aanbod aansluit bij de behoeften van de toeristen en om gericht promotie te kunnen voeren voor Vlaanderen. De cijfers tonen nog maar eens het economisch belang van het toerisme aan. De omzet die het recreatieve verblijfstoerisme in Vlaanderen genereert, heeft een rechtstreekse invloed op onze welvaart.”

Tussen april en december 2011 werden in opdracht van Toerisme Vlaanderen, en in samenwerking met de kunststeden en de provinciale organisaties, 10.000 recreatieve toeristen ondervraagd die in Vlaanderen hebben overnacht. Zo krijgen we een goed beeld van de toerist die in Vlaanderen verblijft. Het ging om drie grootschalige onderzoeken uitgevoerd in de drie macro-bestemmingen, met name de kunststeden, de kust en de Vlaamse regio’s. Per onderzoek werden meer dan 3.000 toeristen ondervraagd.

Hoogste bestedingen in Kunststeden
Een toerist die de kunststeden (Gent, Brugge, Antwerpen, Mechelen, Leuven, Brussel) bezoekt, spendeert tijdens zijn verblijf gemiddeld 138 euro per nacht. In de Vlaamse regio’s geeft de toerist gemiddeld 75 euro per nacht uit, aan de kust 62 euro per nacht. In dat bedrag zitten de overnachtingskosten maar ook uitgaven voor eten en drinken, ontspanning, winkelen en transport ter plaatse. Transport van buitenlandse toeristen naar Vlaanderen is niet inbegrepen.

In de kunststeden haalt de Franse toerist het gemakkelijkst zijn portefeuille boven (165 euro per nacht). In de Vlaamse regio’s geeft de Belg het meeste geld uit (78 euro per nacht), aan de kust de Luxemburger (100 euro per nacht).

Helft afkomstig uit buitenland
In totaal zorgt het recreatieve verblijfstoerisme in Vlaanderen voor 28,5 miljoen overnachtingen en een geschatte omzet van 2,14 miljard euro. De helft van de totale omzet is afkomstig van buitenlandse toeristen.

Toerisme Vlaanderen liet nog tal van andere kenmerken onderzoeken van de toeristen die in Vlaanderen verblijven. Zo blijkt dat de recreatieve toerist aan de kust gemiddeld 54 jaar is, in de Vlaamse regio’s 50 jaar en in de kunststeden 46 jaar. Opvallend is dat in elk van de bestemmingen de toerist gemiddeld ouder is in vergelijking met 2005. De kust heeft het meest trouwe publiek. De kunststeden zijn veel internationaler en trekken het vaakst steeds nieuwe toeristen aan. Het overgrote deel van de toeristen boekt zijn reis naar Vlaanderen via het internet.

Bron: persbericht minister Geert Bourgeois

Zie ook: Toerisme in cijfers op Toerismevlaanderen.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *