Consumentenbond: Ruim 80% reisaanbieders overtreedt reclamecode

De consumentenbond deed onderzoek naar aanbiedingen in de reiswereld. Daaruit blijkt dat veel van de reisaanbiedingen uiteindelijk veel duurder uitvallen dan geadverteerd. In sommige gevallen was de aanbieding zelfs helemaal niet boekbaar. Bij ruim 80% van de online reisaanbieders werden overtredingen geconstateerd.

aanbiedingOok Landal Greenparks en CenterParcs worden op het strafbankje geplaatst. Bij Landal bleek een aanbieding niet boekbaar. CenterParcs werd geplaatst in de categorie: 10 tot 100% duurder dan genoemd in de advertentie.

Enkele schrijnende cases worden met name genoemd. Zo blijkt een lastminute Griekenland bij Arke.nl tijdens het boeken geen €285 te kosten, maar €459. Bij reisaanbieder Travelbird stijgt de prijs voor een verblijf aan de Normandische kust met ruim 500% van €79 naar €419.  De minimale verblijfsduur van 4 nachten, evenals €20 administratiekosten werden in deze aanbieding ten onrechte verzwegen.

De Reclamecode Reisaanbiedingen – onder andere ondertekend door de brancheorganisatie ANVR – bevat regels waaraan alle reisaanbieders zich moeten houden. Zo moeten reisaanbiedingen in redelijke mate beschikbaar zijn voor de geadverteerde prijs en die prijs moet inclusief onvermijdbare vaste kosten zijn. De Consumentenbond heeft de onderzoeksresultaten voorgelegd aan de toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM) met het verzoek actie te ondernemen.

Bron: consumentenbond

Reactie Landal
Bas Hoogland van Landal Greenparks is bekend met het onderzoek en maakt zich geen zorgen over de doorverwijzing naar de ACM: “Afgelopen zomer hebben we handmatig een Top-10 van aanbiedingen gepubliceerd. Op een gegeven moment was één van de parken niet meer boekbaar. Die is te laat offline gezet. We hebben contact gehad met de consumentenbond, die ons daar op wees. Verder voldoen we volledig aan de regels van de ACM en publiceren heel open over onze aanbiedingen en eventuele aanvullende kosten. Het is wel bekend dat de consumentenbond graag nog een stap verder wil gaan en ook de kosten die afhankelijk zijn van de groepsgrootte en andere flexibele factoren (aantal huisjes) sneller in de totaal prijs willen zien.”
www.landal.nl

De brancheorganisatie ANVR kon vadaag helaas geen reactie geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *