Lelystad wijst kansrijke gebieden voor hotelontwikkelingen aan

Lelystad, een van de regiogemeenten van de Metropoolregio Amsterdam, wijst kansrijke gebieden voor hotelontwikkelingen aan. Lelystad zet in op het versterken van haar toeristisch profiel door onder andere meer overnachtingsmogelijkheden te creëren, vanwege de te verwachten groei aan overnachtingen in de MRA en de wens van de gemeente Amsterdam om meer spreiding van hotels te stimuleren in de regio.

Omgeving Batavia Haven / Batavia Stad is één van de zoeklocaties
Omgeving Batavia Haven / Batavia Stad is één van de zoeklocaties

Verbreding van het hotelaanbod zorgt tevens voor meer banen in de toekomst. De instrumenten om dit op een zo effectief mogelijke manier te doen zijn vastgelegd in de Regionale hotelstrategie 2016-2022.

Vraag en aanbod in balans
Om de hotelmarkt ook in de toekomst gezond te houden en te zorgen voor een goede spreiding van hotels over de regio, hebben de gemeenten via het bestuurlijk overleg PRES (Platform Regionaal Economische Structuur) de hotelstrategie 2016-2022 opgesteld. Deze strategie zorgt ervoor dat vraag en aanbod met elkaar in balans blijven. Daarbij gaat het niet langer om de algehele stimulering van hotelontwikkelingen, maar om het selectief inzetten van het juiste hotel op de juiste plaats, en een accent op kwaliteit in plaats van kwantiteit. Ontwikkelingen worden nauwlettend gevolgd om te kunnen anticiperen wanneer een overschot dreigt te ontstaan.

In het Platform zijn de gemeenten Amsterdam, Velsen, Zaanstad, Haarlem, Haarlemmermeer, Stadsregio Amsterdam, Amstelveen, Hilversum, Almere, Lelystad en de provincies Noord-Holland en Flevoland vertegenwoordigd. De gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer vervullen een belangrijke rol, omdat hier de meeste hotels worden gevestigd.

Kansenkaart
De hotelstrategie voorziet in een aantal middelen voor de uitvoering. Een kansenkaart moet inzicht geven in de voorkeursgebieden voor nieuwe hotelvestigingen per regiogemeente. Lelystad kiest voor locaties die als toeristische knooppunten zijn aangewezen, om ervoor te zorgen dat er een extra impuls wordt gegeven aan het toeristisch profiel van die gebieden. De vijf zoeklocaties zijn

  1. Oostvaardersplassen/Hollandse Hout,
  2. Batavia Haven/Batavia Stad,
  3. Larserplein/Natuurpark,
  4. Airport Garden City/Luchthaven
  5. en de Marker Wadden.

Hotelladder
Ook komt er een regionale ‘hotelladder’, waarmee de ruimtelijke, maatschappelijke en economische meerwaarde van een hotel voor de omgeving kan worden bepaald. Verder wordt er vanaf 1 januari 2014 een regionaal adviesteam ingesteld. Dit team gaat gemeenten in de Metropoolregio Amsterdam adviseren over hotelontwikkelingen en informatie verstrekken aan investeerders.

Naast het succesvolle MRA project ‘Amsterdam Bezoeken, Holland Zien’ draagt deze samenwerking bij aan een aantrekkelijke regio voor (inter)nationale toeristen, waarbij vraag en aanbod goed op elkaar aansluiten.

Bron: persbericht gemeente Lelystad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *