Valkenswaard verkozen tot Wandelgemeente van het jaar

De gemeente Valkenswaard is gekozen tot Wandelgemeente van het jaar 2016. Deze jaarlijkse verkiezing is georganiseerd door ‘Te Voet’, dé wandelkrant van Nederland. De Noord-Brabantse gemeente is het meest vriendelijk voor wandelaars.

Beoordelingscriteria
Valkenswaard versloeg de twee andere genomineerden: Ameland en Castricum. Verslaggevers van ‘Te voet’ hebben de drie locaties persoonlijk beoordeeld. Daarvoor hebben zij o.a. de mooiste route van de gemeente gelopen. Bij de beoordeling is onder meer gekeken naar het percentage onverharde paden, rustpunten, horeca onderweg, afwisseling in het landschap, exclusiviteit voor de wandelaar, bereikbaarheid en informatie.

De Malpie
De Malpie
Mooiste route; De ontdekking van De Malpie
Als mooiste route van Valkenswaard werd ‘De ontdekking van De Malpie’ gelopen. De wandelkrant omschrijft het natuurgebied en de route als volgt: “De Malpie is relatief klein, maar wel van een ongekende schoonheid. Bijzonder in vergelijking met veel heides in Nederland, is zijn natte heide. Je vindt er een ‘small five’ (zonnedauw, veenmos, veenpluis, beenbreek en klokjesgentiaan) aan plantjes die je op andere plaatsen niet zo snel tegenkomt. Kortom; De Malpie is een Must Walk!”
De wandelroute is vanaf eind mei onder meer gratis te verkrijgen bij de VVV Valkenswaard en via de IZI-travel App.

Uitgebreide wandelmogelijkheden
Naast de Malpieroute, zijn er in en rondom Valkenswaard nog veel meer wandelmogelijkheden. Wandelaars kunnen kiezen uit een ruim aanbod van ommetjes, themawandelingen, lange afstandswandelingen en begeleide wandelingen.
Valkenswaard wordt omringd door een groot en gevarieerd natuurgebied, samengebracht onder de naam “De Groote Heide”. Dit beslaat maar liefst 6.000 hectare aaneengesloten en zelfs grensoverschrijdende natuur (tot ver in België), met bijna 500 kilometer aan wandelroutes en ruim 300 kilometer aan fietsroutes. Deze zijn met elkaar verbonden door een slim knooppuntensysteem.

Breed vrijetijdsaanbod
Naast natuur beschikt Valkenswaard over een centrum met een gevarieerd winkelaanbod, diverse musea en volop horeca. Verder is de gemeente rijk aan evenementen. Denk bijvoorbeeld aan het Bloemencorso, het Vogelverschrikkerfestival en de Dakar preproloog. Daarnaast heeft Valkenswaard een ‘Paardenboulevard’, een concentratie van hoogwaardige paardensportbedrijven aan de zuidkant van de gemeente.

In haar Toekomstvisie streeft de gemeente ernaar om haar vrijetijdsaanbod verder uit te bouwen. Wethouder Hetty Tindemans: “Bij de ontwikkeling van de vrijetijdseconomie van Valkenswaard werkt de gemeente nauw samen met horeca- en recreatie-ondernemers, verenigingen, stichtingen, evenementenorganisatoren en natuurlijk de VVV. De titel van Wandelgemeente 2016 biedt ons veel kansen om de ambitie van ‘groene leisure & pleasure gemeente’ verder inhoud te geven.
In 2016 gaan we in elk geval als gemeente samen met deze partijen het wandelaanbod onder de aandacht van een zo groot mogelijk publiek brengen. Dat doen we onder meer door elke maand een andere wandeling te belichten.”

Meer informatie:
www.wandelkrant.nl (organisatie Te Voet)
Natuurmonumenten over De Malpie
www.valkenswaard.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *