Studiereis dag 2: Bobbejaanland, Dippiedoe en Beekse Bergen

Op 16 en 17 april vertrok een bus met 50 ondernemers voor een studiereis langs diverse attracties in Nederland en België. Gisteren plaatsten we het verslag van dag 1. Nu komt dag 2 aan de beurt met bezoeken aan Bobbejaanland, Aquabest / Dippiedoe en Safaripark De Beekse Bergen.

De kippenklok in de indoor speelruimte
De kippenklok in de indoor speelruimte

Bobbejaanland
Bobbejaanland wordt op dit moment geleid door een Hollander; al afficheert Roland Kleve zichzelf liever als Brabander, want die cultuur sluit beter aan bij de beleving van de Vlamingen. Hij gaat met de groep in gesprek over de verschillen tussen Belgische en Nederlandse bezoekers. Het vooroordeel over ‘de druktemakers uit Nederland’ herkent hij wel. Belgen zijn over het algemeen veel bescheidener en klagen minder snel. Maar om dat alleen als positief op te vatten? Juist dankzij de directe Nederlander weet het park veel sneller wanneer er ergens zaken mislopen.

Er wordt op dit moment hard gewerkt om achterstallig onderhoud bij te werken. Daar is de afgelopen jaren te weinig aandacht aan besteed. Door de lange koude winter bleven er te weinig dagen over om bepaalde werkzaamheden buiten uit te voeren.

Sinds 2004 is Bobbejaanland onderdeel van de keten Parques Reunidos. Daar kleven voor- en nadelen aan. Overleg en terugkoppeling behoren tot de standaardrituelen die nodig zijn voor het centrale management.  Voor onze groep is het nadeel dat er een aantal gegevens niet gedeeld mag worden met derden; Over toekomstplannen en nieuwe attracties hoeven we geen nadere informatie te verwachten. Kleve ziet vooral veel voordelen in de kennisuitwisseling met partnerparken.

Meer informatie: www.bobbejaanland.be

Roland van Pelt
Roland van Pelt

Aquabest Dippiedoe
Na Bobbejaanland komen we terecht bij Aquabest / Dippiedoe. Een opmerkelijk contrast is de aansturing; Bobbejaanland is onderdeel van een beursgenoteerde onderneming; bij familiebedrijf Aquabest is sprake van ondernemen op intuïtie. Roland van Pelt heeft het bedrijf rond een zandwinplas zelf opgebouwd en inmiddels zijn twee zonen ook in het bedrijf actief. De kracht van zijn concept ligt in ‘uitbesteden’. Het bedrijf Aquabest / Dippiedoe werkt daardoor met vier mensen. Dat kan alleen doordat bijna alle activiteiten zijn verpacht aan zeven franchisenemers. Van Pelt legt zijn gehoor uit dat een relatie met franchisenemers wel goed moet zijn; “Zij moeten ook geld kunnen verdienen.” Het feit dat er nog geen franchisenemers zijn gestopt met de samenwerking is voor hem het signaal dat hij het goed aanpakt. De marketing van het gebied als geheel, en de coördinatie van activiteiten ligt wel in handen van de centrale organisatie.

Ondernemen vanuit intuïtie, zorgt er voor dat er een hoog tempo zit in de ontwikkeling van de onderneming. Nadeel is dat er wel eens een beslissing te snel wordt genomen. De investering van 1,5 miljoen in een rollercoaster op het attractiepark Dippiedoe vond Van Pelt, achteraf gezien, geen goede beslissing. Toch ligt de ondernemer daar niet van wakker, want andere investeringen vallen weer mee.

De uitbreiding gaat inmiddels verder op andere locaties (binnen Brabant). Zo is een locatie aan het E3 strand aangekocht. Hier wil de onderneming zich o.a. richten op meerdaagse evenementen, omdat er op deze locatie wél mogelijkheden zijn voor verblijfsrecreatie.

Meer informatie: www.dippiedoe.nl

07 studiereis 2013 - 096Beekse Bergen
Deze studiedag staat wel in het teken van diverse vormen van aansturing. Safaripark De Beekse Bergen is onderdeel van de Libema Groep. Eigenlijk is het een tussenvorm tussen de beursgenoteerde ketens (zoals de situatie van Bobbejaanland) en het directe ondernemerschap. De keten van Libema is dermate groot dat er een zekere centrale structuur is ontstaan, waarbij een park als De Beekse Bergen een grote mate van autonomie heeft. Parkmanager Sjors van den Boogaart let niet alleen op de commerciële kant van de bedrijfsvoering, maar bij De Beekse Bergen speelt natuurbehoud ook een belangrijke rol. Niet alleen de manager maar ook de medewerkers, hebben in de gaten dat er op het park meerdere doelstellingen zijn.

Beleving is een kernwaarde van De Beekse Bergen. De afgelopen jaren is er gewerkt aan diverse nieuwe vormen waarop de bezoeker het park kan beleven; Naast de traditionele safaribus zijn er inmiddels ook rondvaarten, kanotochten en wandelingen mogelijk; onlangs zelf een eenmalige luchtsafari.  En ook in de verblijfsrecreatie worden nieuwe producten geïntroduceerd. De huisjes hebben nu al een safari-uitstraling en binnenkort komt er een nieuwe generatie lodges, die de sfeer van een echte Afrikaanse safari nog geloofwaardiger gaan maken.

Meer informatie: www.beeksebergen.nl

Spookrijder gesignaleerd
Spookrijder gesignaleerd

Kleine jongens (en meisjes)
De studiereis werd afgesloten met een wedstrijd icekarten bij Skidome in Rucphen. Daar werden grote mannen ineens weer kleine jongens die volop de strijd aangingen op het gladde ijs. De ervaren ondernemers zijn overtuigd dat dit een succesnummer is voor diverse doelgroepen.
Na een lekker buffet met gourmet, gingen de deelnemers vermoeid, maar voldaan weer huiswaarts. De eerste reacties op twitter laten weinig te raden over; het waren twee fantastisch dagen.

Enkele tweets:

Thuis na een super #2daagse @pleisureworld bedankt voor alle goede zorgen.Hoop geleerd, geïnspireerd, ontmoet, gedeeld en bovenal lol gehad.

2daagse zit erop! Was weer superleuk en inspirerend. Nu hyperdepieper in de auto om over 1,5 uur thuis in te kunnen storten 🙂

Over de studiereis dagrecreatie
De studiereis Het Beste van Nederland en België werd georganiseerd door Pleisureworld, en begeleid met commentaar door Hans van Leeuwen. De deelnemers krijgen in twee dagen een openhartig kijkje achter de schermen van diverse bijzondere bedrijven uit de dagrecreatie en er zijn onderweg volop netwerkmogelijkheden. Dit waren nuttige dagen voor een redacteur uit de recreatiebranche, waarop veel kennis openhartig werd gedeeld. Zo werd o.a. bekend dat de CEO van CenterParcs was vertrokken, terwijl dat in de media nog niet was gecommuniceerd en verder werden diverse ‘kleine leugentjes’ uit de sector ontmanteld; want hoe zit het nu écht met de bezoekcijfers en het rendement?
Een uitgebreider verslag met nog meer leermomenten komt binnenkort beschikbaar voor deelnemers aan de studiereis. Wie volgend jaar ook mee wil doet er verstandig aan om zijn/haar interesse nu alvast door te geven. (info@pleisureworld.nl ) Alleen bij voldoende belangstelling komt er een vervolg van de serie studiereizen dagrecreatie.

Zie ook het verslag van de studiereis dagrecreatie, dag 1.

De reis is voorbij, maar gelukkig hebben we de foto’s nog…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *