Spoorwegmuseum bouwt nieuwe museale beleving

Het spoorwegmuseum in Utrecht staat er al om bekend dat zij veel waarde hechten aan de attractiewaarde. De nieuwe attractie ‘De Vuurproef’ past ook uitstekend in de traditie van leerzaam en leuk.  De Vuurproef is een filmervaring die de bezoeker meeneemt op een reis door bijna twee eeuwen treingeschiedenis. Met deze nieuwe beleving wil Het Spoorwegmuseum nieuw publiek trekken en bezoekers die vaker komen iets extra’s bieden. De opening van De Vuurproef staat gepland op 10 oktober 2012.

schetsontwerp Vuurproef

Nieuwe fase in beleving
Sinds de heropening van het geheel vernieuwde Spoorwegmuseum in 2005 staat ‘beleving’ voor de bezoeker centraal. De Vuurproef is een aanvulling op de al bestaande belevingswerelden van Het Spoorwegmuseum en moet deze gaan overtreffen. Directeur Paul van Vlijmen: “Met De Vuurproef gaan we weer een stapje verder, het is de volgende fase in beleving. “ Het verhaal dat in De Vuurproef wordt verteld, gaat over de rol van de trein in de geschiedenis. Paul van Vlijmen: “De trein heeft de wereld ingrijpend veranderd. Door de komst van de trein konden mensen makkelijker grote afstanden afleggen en werd de wereld een stuk kleiner. De eerste machinist zou je kunnen vergelijken met de astronaut van nu. Dat is wat we willen vertellen.” De maatschappelijke veranderingen die de komst van de spoorwegen veroorzaakte, de ontwikkelingen die de trein onderging, de aansprekende momenten in de spoorweggeschiedenis en de rol die de trein tegenwoordig speelt, het wordt allemaal vertelt in De Vuurproef. Paul van Vlijmen: “Daarbij moet je denken aan zaken die nu volkomen normaal zijn zoals de eenheid van tijd, het forenzen, toerisme, maar ook dat de trein heeft gezorgd voor een enorme toename van industrie en handel.”

Overdrachtstechnieken
De Vuurproef wordt, net zoals de andere attracties van het museum, een echte belevenis. Daarbij wordt gekozen om film, decors en ‘special effects’ te gebruiken als belangrijkste middel om het verhaal over te brengen. Paul van Vlijmen: “We willen als museum verhalen vertellen, de collectie is hierbij ondersteunend. Ik denk dat op deze manier informatie beter beklijft. In Het Spoorwegmuseum leer je iets zonder dat je het in de gaten hebt, het is educatie door vermaak. Nadat je De Vuurproef hebt beleefd heb je iets meegekregen dat blijft. We zijn niet voor niks naar de Verenigde Staten gegaan om inspiratie op te doen, o.a. twee reizen naar Orlando; In de Universal Studios voor de sfeer; Disney Epcot voor de presentatietechnieken en Cape Canaveral voor de inspiratie hoe techniek ook aansprekend kan zijn. Daar weten ze als beste hoe je een verhaal moet vertellen. En we maken het natuurlijk ook een beetje spannend, we zeggen hier dat De Vuurproef geschikt is voor iedereen ouder dan 7 jaar die zich 12 voelt!”.

De locatie
Het Spoorwegmuseum hoeft voor de nieuwe attractie niet te bouwen. Paul van Vlijmen: “De Vuurproef komt in een gebouw op het buitenterrein van het museum waar voorheen de ‘Holland Railshow’ gevestigd was. Sinds de heropening in 2005 hebben we dit gebouw bewaard voor een nieuwe bestemming, het is bij uitstek geschikt voor deze nieuwe uitbreiding.” Het concept is, zoals bij alle werelden,  intern door Het Spoorwegmuseum zelf ontwikkeld. Voor de creatie, realisatie en techniek werkt het museum samen met ontwerper Jaap Verburg, filmproductiebedrijf Illuster Productions en Kloosterboer Decor. Tevens zijn partners in dit project: FLY-MPS, D-BOX  en Aromasupply Holland.

 

Opening De opening van De Vuurproef is op 10 oktober 2012.
Volg de vorderingen van De Vuurproef via www.vuurproef.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *