Grootste en snelste achtbaan van Denemarken door Vekoma gebouwd in Fårup Sommerland

In april 2022 heeft attractiepark Fårup Sommerland de grootste uitbreiding in haar 47-jarige bestaan gerealiseerd met de komst van de (Nederlandse) achtbaan Fønix. Waarom heeft het park tijdens een pandemie besloten zo’n grote investering te doen en wat kunnen wij leren van Fårup Sommerland?

Als we aan Denemarken denken, dan wordt er snel gedacht aan de kleine zeemeermin of Lego. Toch heeft het land meer te bieden en zo ook op het gebied van attractieparken. Denemarken heeft verschillende pretparken, waaronder het familiepretpark Fårup Sommerland. Dit Deense attractiepark ligt gelegen in Noord-Jutland en is misschien wel het beste familiepark dat ik (red.: redacteur Fouad Mansveld) ooit bezocht heb.

Investeren tijdens een pandemie

Een feestelijk moment voor Fårup Sommerland, want op 9 april heeft het park officieel hun nieuwste achtbaan Fønix geopend voor het publiek. Gelegen midden in een prachtig bos, is boven de dennenbomen een 40-meter hoge groene achtbaan verrezen. De naam Fønix is Deens voor vuurvogel en staat symbool voor het herrijzen uit de as.

Met een investering van ruim 13 miljoen euro, is de bouw van Fønix de grootste investering in de geschiedenis van het Deense attractiepark. Hoe kan het park midden in een pandemie zo’n grote investering doen? Volgens CEO Niels Jørgen Jensen was dit ook een hele moeilijke beslissing. In december 2020 zat hij samen met de eigenaar van Fårup Sommerland en keken ze elkaar aan:  ‘Gaan we het doen, of stellen we de investering uit?’ Uiteindelijk hebben ze de knoop doorgehakt en besloten de investering in een recordbrekende achtbaan te gaan realiseren. De gedachte hierachter was om het park naar een hoger niveau te tillen en een mooie nieuwe beleving te creëren voor de gasten van het park. De opening van Fønix zou ook een mooi moment zijn om uit de periode van de pandemie te komen.

Nederlands tintje

Ondanks dat Fønix gebouwd is in Denemarken, heeft de achtbaan toch een Nederlands tintje. De achtbaan is namelijk ontworpen en gebouwd door de Nederlandse achtbaanfabrikant Vekoma. Eén van ’s werelds grootste achtbaanfabrikanten en marktleider in de industrie, dat gevestigd is in het Limburgse Vlodrop. Het bedrijf heeft wereldwijd vele achtbanen gebouwd en is ook in Fårup Sommerland geen onbekende. Het park heeft namelijk al drie achtbanen staan die gebouwd zijn door Vekoma. Vanwege de goede relatie en de hoge kwaliteit van Vekoma, heeft Fårup Sommerland er opnieuw voor gekozen om Fønix te laten bouwen door de Nederlandse achtbaanfabrikant.

Fårup Sommerland had voor Fønix inspiratie opgedaan in Polen, waar de Lech coaster staat. Ook deze achtbaan is gebouwd door Vekoma en staat onder pretpark-liefhebbers bekend als een hele goede achtbaan. Toch zou een exacte kopie van deze achtbaan niet geschikt zijn voor de doelgroep die Fårup Sommerland heeft, namelijk families. Om aan deze vraag te voldoen heeft Vekoma in samenwerking met het park een nieuwe layout ontwikkeld. Deze zogenaamde Wildcat layout is minder intens en focust zich meer op airtime, het moment waarbij je als bezoeker uit je stoel komt.

Spectaculair en ook geschikt voor de hele familie

Als je voor de achtbaan staat, dan verwacht je een spectaculaire en intense achtbaan. Met een maximale snelheid van 95 kilometer per uur, drie inversies en 14 airtime momenten, is Fønix ook zeker spectaculair te noemen. Toch is deze achtbaan ook uitermate geschikt voor de hele familie en niet te intens. De minimale lengte voor toegang in deze achtbaan is slechts 1,20 meter (onder begeleiding van een volwassene) en dus ook al geschikt voor zesjarigen. Doordat de achtbaan zich focust op airtime en minder op intense elementen, is het voor families die niet veel ervaring hebben met achtbanen, een prima achtbaan.

Fønix heeft een nieuw en uniek achtbaan-element, dat de ‘Stall Loop’ genoemd wordt. Dit is een klassieke looping waarvan de top is veranderd in een verlengde, parabolische boog, waardoor je zo’n 2,5 seconden ondersteboven blijft hangen voordat de trein weer snelheid maakt in een dubbele verticale draai. Persoonlijk vind ik de Stall Loop het beste onderdeel van de achtbaan en biedt dit een unieke ervaring. Verder heeft Fønix een kurkentrekker die dwars door het station gaat. Dit geeft een indrukwekkend beeld voor de bezoekers die in de achtbaan zitten en biedt unieke interacties met de wachtende bezoekers in het station die de trein met een snelheid van 60 km/u boven hun hoofd voorbij zien razen.

Betreft de thematisering staat in Fårup Sommerland de natuurlijke omgeving centraal. Voor de aankleding van het station en het gebied rondom de achtbaan Fønix is er vooral gebruikt gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, steen, koper elementen en het logo is met de hand geschilderd. Deze natuurlijke uitstraling vindt je terug in het hele park, dat zich in een groene omgeving bevindt.

Het beste familiepark?

Met de komst van Fønix naar Fårup Sommerland, zet het park zich in Europa goed op de kaart. De achtbaan sluit heel goed aan bij het overige attractie-aanbod van het park. Fårup Sommerland focust zich op families en dat is ook duidelijk merkbaar. Alle attracties en activiteiten in het park kunnen samen met de hele familie gedaan worden. Van roeiboten tot aan midgetgolf en van een ritje in de achtbaan tot aan pony rijden. Er is ook een groot outdoor klim- en speelparcours, waarbij kinderen op het einde een diploma ontvangen. Het park heeft hier dus goed over nagedacht. Daarnaast is het personeel ook zeer vriendelijk en behulpzaam.

Wat verder opvalt bij Fårup Sommerland is dat bezoekers hun entreeticket bij het oprijden van de parkeerplaats al kunnen scannen. Vervolgens parkeren zij hun auto op de parkeerplaats en lopen dan direct het park in. De auto is dus vrij toegankelijk vanuit het park en kan gebruikt worden om spullen in op te bergen. Daarnaast kunnen bezoekers hun eigen vlees meenemen en gebruik maken van de barbecues die verspreid staan over het park. Dit zijn zaken die Fårup Sommerland onderscheidend maakt en daarom in mijn ogen het beste familiepretpark is.

Met de komst van de nieuwe achtbaan hoopt het park zowel Deense als internationale gasten te mogen verwelkomen. Voor diegene die wil blijven overnachten, vindt je aan de rand van het park Hotel Fårup met prachtige familiekamers en uitzicht op het meer met de achtbaan Orkanen.

Niet voor niets is de slogan van het park: “the greatest experiences are the ones we share”.

Meer informatie:

Thnx: Fouad Mansveld (redacteur), pretpark blogger voor Thrillstastic. Fouad is een ervaren pretpark-bezoeker met vooral veel kennis en ervaring met achtbanen.

Technische detail van de achtbaan (door Vekoma):

  • Track length                                                    905 meters
  • Height (structure)                                          40 meters
  • Maximum speed                                             95 km/h
  • Number of inversions                                    3
  • Footprint                                                         144 x 66m
  • Number of trains                                           2
  • Number of coaches per train                       4
  • Number of passengers per train                 16
  • Height restriction                                          1.20m
  • Restraint system                                           Lap bar with vest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *