Fortterrein ‘De Batterijen’ in Nieuwegein krijgt recreatieve invulling

Fortterrein ‘De Batterijen’, dat 100 jaar afgesloten is geweest, krijgt een nieuwe bestemming. Communicatiebureau ID310 wil van het forterrein een inspirerende en ontspannende omgeving maken voor zowel de zakelijke markt als recreanten.

Het ondernemersduo Martijn Geerdes en Mark Bliekendaal van communicatiebureau ID310 is sinds deze maand officieel de trotse eigenaar van het Nieuwegeinse fortterrein Batterijen aan de Overeindseweg. Wethouder Johan Gadella van gemeente Nieuwegein verzorgde de symbolische sleuteloverdracht aan de enthousiaste initiatiefnemers in het bijzijn van betrokkenen uit samenwerkingsverband Linieland. Het fortterrein dat meer dan 100 jaar afgesloten is geweest, wordt hiermee in 2017 weer een publiekstoegankelijke plek.

Het communicatiebureau schetst in een sfeerbeeldimpressie de toekomstige invulling van het terrein:

Het fortterrein aan de Overeindseweg is onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en ligt aan het Amsterdam Rijnkanaal, naast de nieuwe fietsbrug die Houten en Nieuwegein met elkaar verbindt. Het fortterrein is niet bij iedereen bekend, zoals de Nieuwegeinse forten Vreeswijk en Jutphaas. Het fort, de zogenaamde ‘Batterijen aan de Overeindseweg’, werd in 1871-1873 aangelegd als voorpost voor Fort Jutphaas. Het moest het voormalige dorp Jutphaas bescherming bieden voor aanvallen van buitenaf.

Op het terrein bevinden zich zes objecten waaronder bunkers, een houten artillerieloods en betonnen wachthuis. Het duo richtte samen het communicatiebureau ID310 op en biedt dagelijks werk aan zo’n tien mensen. Het bedrijf verhuisde direct na het krijgen van de sleutel naar het fort. Naast hun eigen bedrijfsvoering willen ze van het historische terrein ook een publiekstoegankelijke plek van maken. De nieuwe bestemming voor het forterrein wordt een inspirerende en ontspannende omgeving voor zowel de zakelijke markt als recreanten. Op werkdagen wordt de locatie beschikbaar gesteld voor brainstormsessies of vergaderingen en in het weekend kunnen daggasten hier ontspannen en zijn er activiteiten voor kinderen. In het groene hart van Utrecht, Nieuwegein en Houten wordt een levendige locatie gerealiseerd, met aandacht voor historie en natuur.

Begin 2017 moet de verbouwing op het fortterrein klaar zijn en behoudt het de naam ‘De Batterijen’.

Meer informatie: www.id310.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *