Eerste natuurlijke wildwater-kanobaan in Nederland geopend

Op 12 april is de eerste natuurlijke wildwaterbaan van Nederland in Hardenberg in gebruik genomen. Het is een oefenbaan voor beginnende wildwaterkanovaarders. De rivier De Vecht zorgt voor een hoogteverschil van 1,5 meter bij een baanlengte van 140 meter. In Zoetermeer ligt ook al een wilwaterbaan, maar die is volledig kunstmatig (niet verbonden met een rivier)

wildwater hardenbergGeen commerciële exploitatie
Door de verschillende obstructies in de baan ontstaan keerwaters, staande golven en kleine walsen. De wildwaterbaan is open als er voldoende wateraanvoer is. Vaartijden zijn tussen een half uur voor zonsopgang tot een half uur na zonsondergang. De baan wordt niet commercieel geëxploiteerd, en er is geen toegangsprijs. De baan is voor iedereen toegankelijk met kayakvaardigheid A en zwemdiploma’s A, B en C (of gelijkwaardig).

Over het verwachte aantal bezoekers kan een woordvoerder van Waterschap Vechtstromen nog weinig zeggen: “Het is de eerste en momenteel enige baan in z’n soort in Nederland. We weten dat er veel interesse is vanuit vele kanovaarders in Nederland. We verwachten dat in de zomermaanden de baan niet beschikbaar zal zijn en daardoor gesloten zal zijn. Dit heeft te maken met het waterpeil in de rivier de Vecht. Als er niet genoeg water is, zal de baan gesloten zijn.”

Vechtpark Hardenberg
De wildwaterkanobaan is aangelegd als onderdeel van de herinrichting van het gebied rond de monding van de Molengoot. Waterschap Vechtstromen en de gemeente Hardenberg hebben in dit gebied extra ruimte voor water gerealiseerd, natuur krijgt meer kansen en nieuwe wandelpaden, fietspaden en bruggen bieden fantastische mogelijkheden om te recreëren.

De gemeente Hardenberg ziet de nieuwe voorziening als een toeristische trekpleister die veel kanoliefhebbers aan zal trekken.

Meer informatie:
www.vechtparkhardenberg.nl
www.hardenberg.nl/wildwaterbaan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *