Dolfijnenshow Dolfinarium onder vuur

In een uitzending van populair onderzoeksprogramma Rambam (Vara) werd het Dolfinarium in Harderwijk onder de loep genomen. In circussen is het sinds een jaar verboden om shows met wilde dieren op te voeren. Rambam wilde in deze uitzending aantonen dat er geen wezenlijk verschil is tussen een show in een circus en in een dierentuin. Het NVWA laat weten dat zo’n verschil er wel degelijk is..

Dolfijn in de grote lagune
Dolfijn in de grote lagune. De Dolfijnen in de show hebben een veel kleiner leefgebied. ’te klein, volgens Rambam’

Circus of dierentuin?
Voor de makers van Rambam is het overduidelijk: “Een plek waar mensen op een tribune in een halve cirkel kijken naar wilde dieren die trucjes doen in ruil voor eten. Het Dolfinarium is voor een groot deel een circus en geen dierentuin en heeft dus onterecht een vergunning voor het houden van wilde dieren.”

Het Dolfinarium reageert op haar Facebookpagina: “De aantijging dat het Dolfinarium een circus is en geen dierentuin, mist elke reële grond. Het trainen van dieren staat niet gelijk aan een circus-aanpak. Net zomin als dressuur in de paardensport een circusactiviteit is. Het samenspel tussen mens en dolfijn past in alle opzichten ruimschoots binnen alle wettelijke regelingen waar het Dolfinarium aan moet voldoen, net zoals alle dierentuinen dat moeten.”

NVWA geeft uitsluitsel (toevoeging 3-3-2016 – 14.30 uur)
De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA), die controle uitvoert op de bedrijfsvoering zegt in een toelichting: “Er is een belangrijk verschil tussen dierentuinen en circussen. Het circus verplaatst zich, en juist die verplaatsing zorgt voor erg veel stress bij de dieren. Vandaar dat de wetgever heeft bepaald dat het houden van wilde dieren in circussen niet meer is toegestaan. Dat ligt dus anders bij het Dolfinarium. Zij vallen onder de wetgeving van dierentuinen. Onder die wetgeving mag je ook dieren tonen zoals het Dolfinarium dat doet.”

Educatie in de dierentuin
In de documentaire wordt ook de invulling van de educatieve rol van het Dolfinarium belachelijk gemaakt. Uit enkele interviews met bezoekers blijkt dat de mensen vooral komen om zich te vermaken en er niet op uit zijn om iets te leren. Uit het Rambam persbericht: “De educatieve functie van het Dolfinarium is onduidelijk. Informatie over de dolfijnen is summier en bezoekers laten weten weinig op te steken van hun bezoek.”

Ook op deze aantijging geeft het Dolfinarium een reactie: “Wij zijn van mening dat het educatieve belang van parken een essentiële bijdrage levert aan de bewustwording van (zeezoog)dieren, hun natuurlijke omgeving en hun bedreigingen bij het grote publiek. De passie die zeezoogdierparken en dierentuinen bij het grote publiek kunnen oproepen door het bieden van direct contact met de dieren is onvervangbaar. Deze passie beweegt mensen de natuur te waarderen en te koesteren.”

Beeldvorming
Een programmamaker van Rambam liep een aantal dagen mee achter de schermen en ontdekte dat het Dolfinarium, in hun algemene communicatie én in hun woordvoering naar het programma, over bepaalde zaken een verkeerd beeld geeft. Zo leven veertien mannetjes dolfijnen een groot deel van hun leven in een klein, chloorhoudend bassin en niet in de natuurlijke omgeving van zestien miljoen liter zeewater, zoals het Dolfinarium zegt.

Het Dolfinarium is op haar beurt vooral boos: “Alle medewerkers van het Dolfinarium zijn diep geraakt door de aantijgingen en werkwijze van tv-programma Rambam. Met liefde, passie en respect staan wij dag én nacht klaar om de dieren de beste zorg te geven.”

Dat een dierentuin ook een recreatieve functie en een verdienmodel heeft vind het park meer dan logisch. “Dierentuinen met een officiële vergunning worden op basis van de Europese CITES-regelgeving gezien als niet-commercieel omdat zij primair op educatie en ook onderzoek gericht zijn. Net als andere dierentuinen moet het Dolfinarium geld verdienen om te kunnen blijven bestaan.”

Bekijk de uitzending zelf op: http://programma.vara.nl/rambam
Reactie van het Dolfinarium op: www.dolfinarium.nl/rambam/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *