Dashbord ondermijning op vakantieparken

Tijdens de zomervakantie (eind juli) is een nieuw dashbord gelanceerd: Zicht op ondermijning vakantieparken. Dit instrument moet gemeenten en andere overheden een beter inzicht geven in de risico’s van criminele en illegale activiteiten op vakantieparken.

Veel vakantieparken kunnen voldoen aan de huidige eisen van de consument en daarmee aantrekkelijk blijven voor toerisme en recreatie. Maar sommige parken kunnen op een gegeven moment een ander publiek gaan trekken, soms met dubieuze bedoelingen. Die vakantieparken lopen het risico misbruikt te worden voor criminele activiteiten.

De kern van het dashboard wordt gevormd door data van het CBS. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om kenmerken van personen, maar ook om gegevens over geregistreerde verdachten door de politie en eigenaren van (vakantie)woningen gebaseerd op de Basis Registratie Kadaster (BRK).

Alle inzichten op het dashboard zijn afkomstig van analyses die een team van 12 datascientists op basis van door gemeenten en provincies ingebrachte onderzoeksvragen uitwerken.

De eerste release toonde de uitkomsten van analyses op 5 onderwerpen:

  • ingeschreven personen,
  • incidenten,
  • verdachten,
  • problematische schulden en
  • eigenaren van vakantiehuisjes.

Het dashboard bevat momenteel gegevens over 7 provincies: Groningen, Overijssel, Flevoland, Utrecht, Noord-Holland, Zeeland en Limburg.

Volgende update in oktober

Langzaam maar zeker wordt er steeds meer informatie verzameld over de specifieke risico’s op vakantieparken. Deze kennis wordt vooral ingezet om preventief maatregelen te nemen om excessen te voorkomen.

In oktober komen er provincies bij die recent hun data hebben aangeleverd. Daarnaast komen er o.a. inzichten bij over ingeschreven entiteiten per gemeente (incl. SBI/branche informatie) en wordt er gewerkt aan diverse nieuwe analyses. De keuze welke inzichten in de release van oktober openbaar kunnen worden gemaakt, wordt besproken tijdens het overleg van de werkgroep eind september.

Meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *