Binnenlandse recreatiesector moet de bakens verzetten bij verdere corona-reisbeperkingen voor Nederland

Het toenemend aantal coronabesmettingen kan grote gevolgen hebben voor de binnenlandse recreatiesector. Naarmate Nederland op de Europese Covidkaart de kleurcode oranje of rood krijgt toegewezen, zullen diverse buitenlandse boekingen weer worden geannuleerd.

In de media is er op dit moment vooral aandacht voor de vakantieplannen van Nederlanders naar het buitenland. De ANVR, die de belangen van het uitgaand vakantieverkeer behartigt, maakt zich grote zorgen om het toenemend aantal besmettingen binnen Nederland: “Dit heeft straks mogelijke desastreuze gevolgen heeft voor de Nederlander die zijn vakantie in het buitenland wil doorbrengen. Niemand, niet de consument en zeker niet de reisondernemingen, zit er op te wachten dat het (reis)net zich om Nederland sluit. De brancheorganisatie roept dan ook kabinet, gemeenten en andere betrokkenen op te controleren en te handhaven op de maatregelen, zodat zowel de vakantieganger als de reissector kan genieten van de beloofde mooie zomer.”

Toerisme en recreatie in Nederland

Voor bedrijven in de toeristisch recreatieve bedrijven in Nederland ligt de situatie genuanceerder. Volgens het Nederlands Bureau voor Toerisme (NBTC) begonnen de boekingen, vooral vanuit België en Duitsland, de laatste tijd weer wat aan te trekken. Bij een negatief reisadvies vanuit deze landen is de kans groot dat er annuleringen binnenkomen. Nederlandse vakantiegangers die niet (makkelijk) meer naar het buitenland kunnen vertrekken, zullen deze plekken waarschijnlijk grotendeels weer invullen.

Brancheorganisatie HISWA RECRON ziet bovengenoemde nuance ook. Toch zijn zij zeker niet gelukkig met een verdere aanscherping van coronamaatregelen die het internationale reisverkeer belemmeren: “Code ROOD levert onzekerheid op en dat willen we zien te vermijden. De voorlichting en communicatie over de maatregelen die dan gelden moeten goed zijn! Geen onduidelijkheden voor gasten en ondernemers.  Als Nederland ‘rood’ wordt geldt geen quarantaineplicht behalve als Nederland dieprood wordt. Verder moeten we afwachten welke invulling de Nederlandse autoriteiten zelf en/of het herkomstland geeft aan de maatregelen om de besmettingen te beteugelen.”

Binnenkort meer duidelijkheid?

  • Vanavond (9 juli) wordt in een persconferentie duidelijk gemaakt of er aanvullende maatregelen getroffen gaan worden door de Nederlandse overheid.
  • Op dinsdag 13 juli kunnen we een update verwachten van de monitor van het NBTC. Daarin wordt o.a. gepeild wat de bezoekintenties zijn van buitenlandse toeristen aan ons land.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *