ARTIS opent op 12 mei het Groote Museum

ARTIS opent op 12 mei een nieuw museum. Na 75 jaar gesloten te zijn geweest voor publiek, gaat het Groote Museum aan het Artisplein opnieuw open met een compleet nieuw concept. In het Groote Museum ervaren bezoekers naast de verschillen en overeenkomsten, bovenal de verbondenheid tussen alles wat leeft: mens, dier, plant en microbe.

Foto door: Maarten van der Wal

Het rijksmonument ARTIS-Groote Museum is het oudste museumgebouw van Amsterdam, daterend uit 1855. Het monumentaal erfgoed is duurzaam gerestaureerd en vernieuwd. De heropening is een belangrijke stap binnen het toekomstplan van ARTIS om bezoekers met andere ogen naar onze wereld te laten kijken.

Haig Balian, artistiek directeur van het Groote Museum: “Dit museum gaat over jou en hoe je verbonden bent met alles wat leeft. Veel mensen hebben het gevoel van verbondenheid wel, maar kunnen dat nog niet concreet maken. In het Groote Museum hebben we een vorm ontwikkeld waardoor je de verbondenheid en afhankelijkheid letterlijk kunt voelen. Pas als je begrijpt wat je bent en hoe je verbonden bent met ander leven, ben je geen buitenstaander meer en kun je nadenken over de toekomst.”

Feestelijke opening

De heropening van het ARTIS-Groote Museum wordt gevierd met een speciaal programma voor bezoekers tijdens de openingsdagen van donderdag 12 mei t/m zondag 15 mei 2022. Het Groote Museum wordt, na het bekroonde ARTIS-Micropia, het tweede museum van ARTIS waar bezoekers straks naartoe kunnen. De ingang van het museum is gelegen aan het vrij toegankelijke Artisplein. 

Toekomst van ARTIS

Rembrandt Sutorius, ARTIS-directeur: “In ARTIS omarmen we al het leven. Van het onzichtbare leven in Micropia, tot de dieren en planten in de tuin en het oneindige in het Planetarium. De heropening van het Groote Museum is een belangrijke stap in ons toekomstplan. Na een bezoek kijk je straks met een andere blik naar alles wat leeft in ARTIS: met meer verwondering en een groter gevoel van verbondenheid. Hiermee inspireren we bezoekers om het verschil te maken in de uitdagingen van vandaag en morgen.”

De ontwikkeling van het Groote Museum is tot stand gekomen dankzij de bijdragen van onze begunstigers en subsidiënten. Als erkend goed doel is deze steun onmisbaar voor ARTIS. 

ARTIS bestaat uit de dierentuin, Planetarium, ARTIS-Micropia, het ARTIS-Groote Museum en de botanische tuin, gelegen in het historische stadspark. 

Bron en meer informatie: www.artis.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *