Accessibility vraagt aandacht voor toegankelijke recreatie in Week van de Toegankelijkheid 

Iedereen moet kunnen genieten van een dagje uit. Daarvoor pleit Stichting Accessibility in de aankomende Week van de Toegankelijkheid. Van 2 t/m 5 oktober biedt Accessibility diverse gratis workshops en webinars aan met concrete adviezen en tips om locaties en websites in de recreatie- en toerismebranche toegankelijker te maken voor mensen met een beperking.

Foto: Pretwerk @ nijntje museum in Utrecht

Het landelijke thema van de Week van de Toegankelijkheid, een initiatief van Ieder(in), is dit jaar ‘Toegankelijkheid Loont’. Onder deze titel is er speciale aandacht voor de voordelen van toegankelijkheid. Niet alleen voor mensen met een beperking, maar voor veel meer mensen.

Volwaardig meedoen 

1 op de 5 Nederlanders heeft een beperking. Het spreekt voor zich dat zij blij zijn met toegankelijke locaties en digitale middelen. Zo kunnen ze immers volwaardig meedoen aan de samenleving. Maar toegankelijkheid heeft voor veel meer mensen voordelen. Een toegankelijk pretpark trekt meer bezoekers. Met een toegankelijke website bereik je meer mensen en ben je beter vindbaar in zoekmachines. En zo zijn er nog veel meer voorbeelden te geven.

Recreatie voor iedereen

Mensen met een beperking lopen nog vaak op tegen belemmeringen om hun vrije tijd te kunnen besteden zoals ze dat zelf willen. Voor mensen die minder mobiel zijn, gebruik maken van een rolstoel, slecht kunnen zien of bijvoorbeeld zeer prikkelgevoelig zijn, kan een dagje uit hierdoor best een uitdaging zijn. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een online ticket, het vinden van informatie over de toegankelijkheid van een locatie of de routeaanduiding op de locatie zelf.

Gratis webinars

Daarom daagt Accessibility professionals in de Week van de Toegankelijkheid uit om in actie te komen. Zodat iedereen kan genieten van een dagje uit of vakantie, ook als je een beperking hebt. Zonder belemmeringen en in elke gelegenheid: van pretpark en dierentuin tot hotel of camping. Van 2 tot en met 5 oktober organiseert de stichting diverse gratis online workshops en webinars voor ondernemers in de recreatie- en toerismesector. Medewerkers in de branche leren zo wat toegankelijkheid is, wat de impact is van óntoegankelijkheid en hoe zij er zelf direct mee aan de slag kunnen.  

Toegankelijke toiletten  

De webinars richten zich op diverse aspecten van toegankelijkheid in de recreatie: van toegankelijke toiletten tot audiodescriptie. Met het delen van deze kennis wil Accessibility mensen in de branche bewust maken en prikkelen voor het toegankelijk maken van hun bedrijf. Een overzicht van alle workshops is te vinden op www.accessibility.nl/weekvandetoegankelijkheid-2023 . 

Stel jouw vraag

Voor en tijdens de Week van de Toegankelijkheid kunnen professionals uit de recreatie- en toerismebranche ook een vraag of casus inbrengen: waar lopen zij op hun locatie tegenaan op het gebied van toegankelijkheid? De ingediende vragen worden op vrijdag 6 oktober behandeld door een expert van Accessibility en een ervaringsdeskundige. Dit spreekuur is door iedereen bij te wonen, ook als je geen vraag hebt ingediend.  

Meer informatie 

De Week van de Toegankelijkheid is een jaarlijks initiatief van Ieder(in), het landelijke netwerk voor mensen met een beperking of chronische aandoening. Ieder(in) behartigt de belangen van 2,5 miljoen mensen.

Meer informatie: www.weekvandetoegankelijkheid.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *