Wat gebeurt er als je kinderen zelf een speeltuin laat ontwerpen?

Onder het motto: “De Jeugd heeft de toekomst” hebben de kinderen van het Eckartcollege in Eindhovende opdracht gekregen om een mooie, unieke en uitdagende speeltuin te ontwerpen. Hierbij moesten de kinderen, daar waar mogelijk, gebruik maken van technologische ontwikkelingen en dient de speeltuin niet alleen voor de jongste, maar ook voor wat oudere kinderen (12+) toegankelijk te zijn.

Speelplan werd gevraagd om dit proces in goede banen te leiden, en operationeel directeur van Speelplan, Walid Rahman, besloot om zich in te zetten voor deze uitdaging. Samen met het Eckartcollege en de gemeente Eindhoven heeft Speelplan een programma van eisen (PVE) opgesteld. Uiteraard zijn hierin ook veiligheidsregels opgenomen zodat de “ontwerpers” hier ook bewust mee om moesten leren gaan.

Walid Rahman gaf samen met Johan van den Boomen en Bjorn Hamers, beide werkzaam bij de gemeente Eindhoven, een mini-college over spelen, bewegen en veiligheid. Daarin zijn er o.a. enkele tips&tricks gegeven voor het maken van een spannend ontwerp. Binnen de grenzen van het PVE mochten de kinderen zich vervolgens volledig uitleven en hun fantasie de vrije loop geven.
En wat een resultaat!! De ontwerpen varieerden van schetsen, tekeningen, spe(e)l-regels tot complete maquettes van speeltuinen en speeltoestellen.

Het Eckartcollege en de kinderen mogen bijzonder trots zijn op het enthousiasme waarmee is gewerkt en op het resultaat van deze bijzonder leuke opdracht. De gemeente Eindhoven en Speelplan zullen de mogelijkheid bekijken of één van de ontwerpen, of een combinatie van meerdere ontwerpen in de gemeente gerealiseerd kan worden.

Samengevat hebben de diverse partijen weer het nodige van elkaar kunnen leren:

  • Kinderen zijn zich bewust geworden dat inrichting van een speeltuin en ontwerpen van speeltoestellen met de nodige regels gepaard gaat.
  • Zowel Speelplan als de gemeente Eindhoven hebben op hun beurt, door de rijke input van de kinderen, weer het e.e.a. geleerd over hoe kinderen tegen spelen en bewegen aankijken.

Al met al hebben Speelplan, de gemeente Eindhoven en het Eckartcollege deze opdracht als plezierig, leerzaam en verrijkend ervaren.
Het Eckartcollege heeft overigens van het ministerie en de onderwijsinspectie voor alle afdelingen het predicaat Excellente School gekregen! Het was in Nederland nog niet voorgekomen dat een school voor álle afdelingen excellent werd verklaard.


Met dank aan:
Speelplan, adviseurs en inspecteurs op het gebied van veilig spelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *