Vrijetijdseconomie onderbelicht pareltje in Flevolandse economie

Ook in de vrijetijdssector is de stagnatie van bestedingen als gevolg van de crisis voelbaar. Dit is merkbaar bij zowel individuele vrijetijdsbedrijven als in verschillende regio’s. Een uitzondering hierop is Flevoland, want daar is, zo blijkt uit de Monitor Toerisme en Recreatie 2014, positief nieuws te melden.

Bezoek aan Oostvaardersplassen
Bezoek aan Oostvaardersplassen

Groei verblijfstoerisme
In totaal vonden in 2013 ruim 2,3 miljoen overnachtingen plaats in Flevoland. Dit betekende een groei van 4% ten opzichte van 2012. Zowel in de kampeer-, bungalow- als hotelsector was sprake van groei.Tegenover de groei van het verblijfstoerisme staat een lichte daling van het dagrecreatieve bezoek. Dit wordt mede veroorzaakt door een daling van het horecabezoek. Als het horecabezoek buiten beschouwing wordt gelaten, blijkt sprake te zijn van een groei van 1,3%. Vooral bij de attracties, natuurgerichte openluchtrecreatie en het bezoek aan outdoor bedrijven is een forse stijging te zien. Het valt hierbij op dat het gaat om ‘attracties’ die aansluiten bij het DNA van de provincie.

Toerisme in Flevoland belangrijke sector
Door verblijfstoeristen en dagrecreanten in Flevoland werd in 2013 ruim € 607 miljoen besteed (+1,3% ten opzichte van 2012). Met ruim € 607 miljoen toeristisch-recreatieve bestedingen is de vrijetijdssector in Flevoland relatief belangrijk. Het aandeel in het BBP van Flevoland is 5,9%. Landelijk gezien ligt dit percentage op 4,8%.

jepeg grafiek bij vrijetijdseconomie
klik voor een vergroting

Banenmotor
De toeristische bestedingen zorgen voor 10.000-11.000 banen in Flevoland. Dit is circa 6,0% van de totale werkgelegenheid in die provincie. Per gemeente komen duidelijke verschillen naar voren. Toerisme en recreatie blijkt vooral belangrijk te zijn voor de gemeenten Dronten, Zeewolde en Lelystad.

Ten opzichte van 2012 is de werkgelegenheid heel licht gedaald met 0,5%. Hiermee heeft de toeristisch-recreatieve werkgelegenheid zich relatief gunstig ontwikkeld ten opzichte van de totale werkgelegenheid in Flevoland (-1,3%).

Welvaart, welzijn en welbevinden
Het belang van de toeristisch-recreatieve sector voor Flevoland wordt ook benoemd door gedeputeerde Jan-Nico Appelman. Op 5 juni benadrukte hij dat in en speech over economie en arbeidsmarkt: “De vrijetijdseconomie is belangrijk voor Flevoland, maar eigenlijk nog een onderbelicht pareltje binnen de totale economie van Flevoland. De facts & figures over onder andere werkgelegenheid zijn belangrijk, maar het belang van de sector is groter: het gaat naast welvaart ook om welzijn en welbevinden. Wij blijven dus inzetten op het op een hoger plan brengen van de vrijetijdseconomie in Flevoland.”

Met dank aan:

Minou Schreuder, ZKA Leisure m.schreuder@zka.nl of 06-5164 8363.

banner vacature zka

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *