Nederlanders hebben relatief veel vrije tijd

Nederlanders hebben relatief veel vrije tijd en zijn niet zo druk als zij misschien zelf wel denken: ze besteden ongeveer 6 uur per dag aan werk, huishouden, opleiding en gezin, zo’n 50 minuten minder dan gemiddeld in de onderzochte zestien landen. Dat blijkt uit het rapport ‘Nederland in een dag’, Tijdsbesteding in Nederland vergeleken met die in vijftien andere Europese landen van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Andere opmerkelijk conclusies:

 

  • Moeders besteden in alle landen meer tijd aan de kinderen dan vaders, zo ook in Nederland. Wel besteden Nederlandse vaders een kwartier langer dan gemiddeld aan verzorgende taken. Dit is zelfs iets langer dan vaders in de Scandinavische landen.
  • Nederlanders hebben dagelijks ongeveer vijf en half uur vrije tijd (het weekend meegerekend). Dat is een half uur langer dan gemiddeld in de overige landen.
  • Nederlanders zijn gemiddeld anderhalf uur per dag onderweg. Dat is een kwartier langer dan gemiddeld en het langst van de inwoners van de zestien onderzochte landen.
  • Nederland is bij uitstek een fietsland: wij zitten ruim een kwartier per dag op de fiets. Belgen en Duitsers fietsen gemiddeld slechts 5 minuten per dag en de inwoners van de andere onderzochte landen nog minder.

Nederlanders hebben redelijk veel vrije tijd

Nederlanders hebben dagelijks ongeveer vijf en half uur vrije tijd (het weekend meegerekend). Dat is een half uur langer dan gemiddeld in de overige landen. Noren, Belgen, Duitsers en Finnen hebben wat meer vrije tijd dan Nederlanders, Oost-Europeanen juist veel minder.

Van de bijna vijf en half uur vrije tijd per dag van Nederlanders (het weekend meegerekend) gaat ruim een uur en twintig minuten naar ‘sociale’ activiteiten: sociale contacten, vrijwilligerswerk en mantelzorg. Nederlanders zijn op dit terrein net zo vaak of iets vaker actief dan de 20-74-jarigen in de andere landen, maar steken er wel minder tijd in.

Daarnaast hebben Nederlanders gemiddeld ruim vier uur per dag voor ontspanning. Dat is een klein kwartier langer dan in de andere landen. In het weekend is er gemiddeld een uur per dag langer tijd voor ontspanning dan op een doordeweekse dag. Televisiekijken neemt in alle landen het grootste deel van het ontspanningsbudget in beslag, gevolgd door lezen, sporten, buitenactiviteiten en uitrusten. Nederlanders ondernemen diverse ontspannende activiteiten zonder dat in die activiteiten afzonderlijk veel van de vrije tijd gaat zitten. Zo kijken veel Nederlanders wel naar de televisie, maar zitten zij zeker niet het langst voor de tv. Evenzo doen relatief veel Nederlanders aan sport, maar wel korter dan gemiddeld.

Nederlanders zijn veel onderweg

Veel Europeanen zijn dagelijks onderweg voor woon-werkverkeer, het doen van de boodschappen, het brengen en halen van de kinderen en voor vrijetijdsdoeleinden. Nederlanders reizen vaak en lang: het aandeel reizende mensen per dag is in Nederland met 92% het hoogst en in Frankrijk (72%) het laagst. Nederlanders zijn voor hun dagelijkse activiteiten gemiddeld anderhalf uur per dag onderweg, het langst van de inwoners van de zestien onderzochte landen.

Van alle reistijd van Nederlanders is de meeste tijd gemoeid met verplaatsingen voor vrijetijdsdoeleinden (41% van de totale reistijd), gevolgd door woon-werkverkeer (23%). Zelfs op doordeweekse dagen is men langer onderweg voor de vrije tijd dan voor woon-werkverkeer. Dat is niet alleen in Nederland, maar ook in de andere West-Europese landen en in Noord-Europa het geval. In Zuid- en Oost-Europese landen is dat alleen in het weekend het geval. Het imago van Nederland als fietsland is in dit rapport bevestigd: Nederlanders fietsen ruim een kwartier per dag, Belgen en Duitsers maar 5 minuten en de overige Europeanen nog minder.

Meer informatie en bestellen van de publicatie (€ 25,90): www.scp.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *