AI en de vrijetijdssector: het laatste nieuws en zomerspecial ‘AI & Video’

Artificial Intelligence (AI)-expert Chris van Vleuten maakt voor Pretwerk.nl maandelijks een overzicht over het laatste AI nieuws en legt de relevantie uit voor de leisure industrie. In zijn nieuwe video gaat hij dieper in op het genereren van video‘s met behulp van AI.

Het belangrijkste AI nieuws

Er is de afgelopen weken vooral veel nieuws geweest van concurrenten van ChatGPT. Anthropic lanceerde bijvoorbeeld eind juni Claude 3.5 Sonnet, welke ChatGPT goed bij kan benen. De formatering van de teksten van Sonnet zijn gunstiger dan die van ChatGPT. Al is het nog niet mogelijk om audio of afbeeldingen met dit programma te genereren.

OpenAI kwam zelf met de GPT-4O Mini, een lichtere en snellere variant van het programma, maar die minder grote teksten genereert. Daarnaast bracht Meta Llama 3.1 uit, een taalmodel wat is getrained op meer dan 400 miljard parameters, een enorme hoeveelheid data. Omdat Llama 3.1 open source is, kan het door iedereen en ook door meerdere andere tools gebruikt worden.

AI komt ook steeds meer voor in zoekmachines. Google is nog steeds de grootste zoekmachine, maar krijgt het flink te voor duren van AI-zoekmachines, zoals Perplexity AI, Bing en OpenAI.

Privacy en veiligheid

De Europeese commissie houdt de ontwikkeling van AI nauw in de gaten als het neer komt op privacy en veiligheid. Bedrijven die zich niet aan de wetgeving houden kunnen boetes krijgen die op kunnen lopen tot miljarden. Daarom wordt nog niet elke AI-tool in de EU geïntroduceerd.

AI en video

De ontwikkeling van AI-tools voor het genereren van video’s gaat heel snel. In bovenstaande video zitten een paar fragmenten die van text-to-video gemaakt zijn met RunwayML, Haiper.ai, LumaLabs.ai en Sora by OpenAI. Toepasselijk bevatten de fragmenten uiteraard muziek gegenereerd door Suno..

Voor het maken van voice-overs kan gebruik gemaakt worden van onder andere ElevenLabs of Voiceovermaker.io. En indien nodig kunnen Synthesia.io en HeyGen ook virtuele presentatoren genereren. Er zijn tegenwoordig ook image to video tools. Een voorbeeld hiervan is Stable Video.

Binnenkort wekelijkse updates

Er is vanuit de vrijetijdssector is er veel belangstelling voor digitalisering gebleken. Omdat er iedere week ook genoeg AI-nieuws te melden is, is er besloten om vanaf eind augustus wekelijks een kortere video te publiceren via Pretwerk.nl. Op regelmatige basis komen er langere video’s waarin verdiept wordt in een bepaald onderwerp of een interview met iemand uit de sector aan bod komt.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *