Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maakt zich grote zorgen om de gevolgen van de Coronacrisis voor de horecasector. KHN roept het kabinet op om haast te maken met een actieplan om ondernemers te kunnen ondersteunen als zij het financieel niet meer gaan redden.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) maakt zich grote zorgen om de gevolgen van de Coronacrisis voor de horecasector. KHN roept het kabinet op om haast te maken met een actieplan om ondernemers te kunnen ondersteunen als zij het financieel niet meer gaan redden.

Verzamelde informatie op: #CoronaRecreatie

Horecaondernemers die contact hebben opgenomen met KHN geven aan dat zij zich zorgen maken over de grote hoeveelheid annuleringen en het uitblijven van nieuwe reserveringen. Daarnaast komen er bij KHN veel vragen binnen over hoe men de adviezen van het RIVM kan volgen. Die adviezen verschillen per regio of gemeente. Het opvolgen van de adviezen gericht aan zowel gasten als medewerkers, bijvoorbeeld het advies om thuis te blijven met milde klachten, hebben niet alleen effect op de omzet, maar ook op de werkbezetting van personeel. Dit is aanleiding voor het aanvragen van werktijdverkorting. Om meer inzicht te krijgen in de impact van het coronavirus op de horecabranche, haalt KHN middels een enquête meer informatie op onder haar leden.

Oproep aan kabinet: tijd voor een actieplan

KHN roept het kabinet op om zo snel mogelijk te komen met een actieplan om het Nederlandse bedrijfsleven te ondersteunen om de negatieve impact van het coronavirus het hoofd te bieden. In een branche waar de marges door de toenemende lastenverhoging al zo onder druk staan, is de noodzaak tot snelheid in het ondersteunen van horecaondernemers van groot belang. Niet alleen voor nu, zoals een soepelere omgang met de regeling voor werktijdsverkorting, maar ook voor de langere termijn. Bijvoorbeeld door het opzetten van een noodfonds voor ondernemers die voor langere tijd financiële schade oplopen als gevolg van het coronavirus, het mogelijk maken van renteloze overbruggingskredieten, garantiefondsen, speciale fiscale voordelen etc. Cruciaal en leidend bij deze oplossingen moet zijn dat ze op een snelle manier, zonder administratieve rompslomp, ondernemers in staat stellen om een periode financieel te overbruggen.

Bron en meer informatie: www.khn.nl

Zie ook: Amsterdamse horeca zwaar getroffen door coronacrisis (Het Parool)

ONL vraagt vooral om coulance van Banken

Niet alle ondernemersorganisaties zien een noodfonds als de beste oplossing. Op BNR Nieuwsradio legt Hans Biesheuvel van ONL uit dat het optuigen van een noodfonds veel te lang gaat duren. Hij ziet liever wat meer coulance bij banken om deze tijdelijke crisis te doorstaan.