TopParken rust verschillende vakantieparken uit met elektrische auto's die, dankzij het installeren van een nieuwe laadtechniek, in staat zijn energie terug te geven aan het park.

TopParken rust verschillende vakantieparken uit met elektrische auto's die, dankzij het installeren van een nieuwe laadtechniek, in staat zijn energie terug te geven aan het park.

Gasten van het vakantiepark krijgt u de mogelijkheid om gebruik te maken van deze elektrische auto's. De voertuigen worden ingezet om tijdens piekuren de belasting op het energienetwerk te verminderen. TopParken is het eerste recreatiebedrijf ter wereld die deze unieke manier van duurzaamheid inzet.

De investering is niet geheel charitatief. Ook TopParken heeft er voordeel van. Een woordvoerder laat weten: "Deze investering levert rendement op in de vorm van lagere stroomkosten, de stroom van de auto die ‘overblijft’ wordt namelijk teruggeleverd aan het park."

Inmiddels zijn de eerste V2G laadpalen op Landgoed de Scheleberg en Parc de IJsselhoeve geïnstalleerd. In samenwerking met E-mission uit Otterlo worden beide vakantieparken voorzien van elektrische auto's. Gasten van het park kunnen vanaf € 2,50 per uur de elektrische auto huren.

Vehicle-to-Grid (V2G) laadpalen

V2G is een gloednieuwe laadtechniek. De Vehicle-to-Grid laders nemen niet alleen energie af tijdens het laden, maar zijn ook in staat om energie terug te geven. Dankzij deze vorm van 'slim' laden geven de auto's stroom terug tijdens de piek verbruiksuren op de vakantieparken. Hierdoor gaat de belasting op het energienetwerk omlaag. 

Een uitgebreider artikel over dit systeem: https://nederlandelektrisch.nl/technologie/opladen/v2g-vehicle-to-grid

Duurzaamheid bij TopParken

Bij TopParken wordt veel waarde gehecht aan duurzaam ondernemen. Alle vakantieparken in Nederland zijn er dan ook op gericht om de natuur zo min mogelijk te belasten. De samenwerking met E-mission is onderdeel van verdere verduurzaming van de vakantieparken.