In de lente en zomer van 2018 gingen Nederlanders 3,2 miljoen keer op de bonnefooi op vakantie, een kwart minder dan een jaar eerder. Ook in de jaren daarvoor was er sprake van een dalende trend. Dat bericht Tros Radar op haar website.

In de lente en zomer van 2018 gingen Nederlanders 3,2 miljoen keer op de bonnefooi op vakantie, een kwart minder dan een jaar eerder. Ook in de jaren daarvoor was er sprake van een dalende trend. Dat bericht Tros Radar op haar website.

De gegevens zijn afkomstig van cijfers die het CBS publiceert. De redactie van Pretwerk.nl dook in deze tabel en en zocht uit hoe de situatie er voor staat voor de binnenlandse vakanties in het zomerseizoen. Ook daar blijkt dat er in 2018* zo'n 30% minder vakanties 'op de bonnefooi' werden ondernomen. We komen daarmee uit op 3.144. 000 vakanties. (1,3 miljoen minder dan in 2017).

Het totaal aantal vakanties van Nederlanders in Nederland kwam in 2018 uit op 18.783.000 - een kleine daling van 2% t.o.v. 2017. De dominantie organisatievorm in Nederland blijft 'het boeken van alleen een accommodatie'. Een overzicht van de andere organisatievormen: (aantal vakanties in 2018 / verschil t.o.v. 2017)

  • Eigen recreatieve accommodatie: 3.715.000 (-6%)
  • Accommodatie en vervoer: 472.000 (+4%)
  • Pakketreis: geen cijfers beschikbaar voor binnenlandse vakanties
  • Samengestelde reis: 346.000 (+ 16%)
  • Alleen accommodatie: 11.263.000 (+10%)
  • Op de bonnefooi: 3.144.000 (-30%)

Bron en meer informatie: Statline CBS (via de filter 'vakantie-kenmerken' kun je de organisatievorm selecteren.)

Een kleine kanttekening. De cijfers van het CBS betreffen voorlopige cijfers.

Situatie bij camperaars

Onder camperaars is traditioneel een grote groep aanwezig die de vrijheid hoog in het vaandel heeft staan en daarmee relatief vaak 'op de bonnefooi' op vakantie gaat. We vroegen Stan Stolwerk, directeur van de grootste Europese camperclub NKC, of hij deze trend ook herkent bij zin achterban? Stolwerk: "Het is nog geen groot issue bij de Nederlandse camperaars, maar je ziet wel dat mensen teleurstelling willen voorkomen. Daarmee zie je dat ook camperaars wat vaker hun accommodatie van tevoren reserveren. Dat is lang niet altijd mogelijk, want bijvoorbeeld bij veel camperplaatsen is er vaak geen reserveringsoptie." De NKC is bezig om haar eigen Campercontact app in 2020 uit te breiden met nieuwe opties waarin o.a. beschikbaarheid van kampeerplekken op campings en camperplekken beter zichtbaar wordt. Stolwerk: "Ook dat is een service om je reis van tevoren beter te kunnen plannen en teleurstelling te voorkomen."