De trend naar compacte recreatievoertuigen zet door. Kampeerbusjes vormen een steeds groter aandeel van de camperproductie en hebben de middelgrote modellen als nieuwe nummer 1 afgelost. Dat meldt de Caravan Salon Düsseldorf in aanloop naar de beurs.

De trend naar compacte recreatievoertuigen zet door. Kampeerbusjes vormen een steeds groter aandeel van de camperproductie en hebben de middelgrote modellen als nieuwe nummer 1 afgelost. Dat meldt de Caravan Salon Düsseldorf in aanloop naar de beurs.

Op campings is voor de compactere voertuigen minder ruimte nodig; maar gasten zijn juist weer meer aangewezen op voorzieningen die ze niet zelf meenemen. 

De toeristen waarderen het, dat de compacte modellen eenvoudiger in smalle straten te manoeuvreren zijn en daarmee geschikter zijn voor stedentrips en dagelijkse activiteiten. Tegelijkertijd groeit de vraag naar comfortabele opties, extra’s in de inrichting en elektronische hulpmiddelen. Inmiddels zijn bijna alle apparaten in een vrijetijdsvoertuig via een centraal bedieningspaneel aan te sturen en de vulstanden van accu’s, watertanks en gasflessen per smartphone af te lezen

Innovatieve lichte bouwoplossingen als gewichtsbesparing

De vele features brengen meer gewicht met zich mee. Verzwarend geldt voor campers in de ware zin des woords, dat de basismodellen vanwege steeds meer uitrusting en assistentiesystemen, die het rijgemak en de veiligheid verhogen, in gewicht hebben toegenomen. Door de EU-rijbewijsreformatie, mogen met een rijbewijs voor een personenauto sinds 1999 alleen nog voertuigen tot 3,5 ton worden bestuurd. Het is dan ook belangrijk onder deze grens te blijven. Bij caravans ligt de uitdaging daarin, dat veel consumenten steeds vaker een compacte personenauto met een beperkte aanhangbelasting rijden. Om de voertuigen ondanks de vele extra’s in de uitrusting tot wendbaar te houden en zo de spagaat tussen de deels tegenstrijdige wensen van de moderne klanten te kunnen maken, hebben producenten innovatieve lichte bouwwijzen ingezet, die inmiddels veel meer behelzen dan alleen het inwisselen van zwaar materiaal voor lichtere alternatieven.

Verhuur van kampeermiddelen

Een trend die op de themazone 'Starterwelt' aan bod komt is de opkomst van verhuur van kampeermiddelen. Het huren van een camper of caravan is een ideaal middel om startende kampeerders kennis te laten maken met kamperen.

CARAVAN SALON DÜSSELDORF 2019 is van zaterdag 31 augustus tot en met zondag 8 september 2019 dagelijks van 10 tot 18 uur geopend. Voor vakbezoekers en de media is de beurs al op vrijdag 30 augustus toegankelijk.

Ook onze camping-kennispartner ACSI is op deze beurs aanwezig

Bron en meer informatie: www.caravan-salon.de