In een nieuwe studie presenteert het provinciebedrijf Westtoer een actueel beeld van het dagtoerisme aan de Vlaamse Kust. In 2018 bezochten 17,9 miljoen dagtoeristen de Kust. Gemiddeld besteedt een dagtoerist 45 euro per persoon, goed voor circa 800 miljoen euro per jaar.

In een nieuwe studie presenteert het provinciebedrijf Westtoer een actueel beeld van het dagtoerisme aan de Vlaamse Kust. In 2018 bezochten 17,9 miljoen dagtoeristen de Kust. Gemiddeld besteedt een dagtoerist 45 euro per persoon, goed voor circa 800 miljoen euro per jaar.

Het aandeel van de Franstalige dagtoeristen stijgt en ook meer families met kinderen reizen voor een dag naar zee. “De Kust is dé topbestemming in Vlaanderen. Het blijft belangrijk om in te zetten op innovatie. De dagtoerist van vandaag is de verblijfstoerist van morgen”, aldus Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer.

De 17,9 miljoen dagtoeristen komen gespreid door het jaar heen. De zomermaanden juli en augustus zijn de logische topmaanden en zijn goed voor 35% van het aantal dagtoeristen. 65% van de dagtoeristen komen buiten deze vakantiemaanden. April en mei zijn de topmaanden in het voorjaar. Een kwart van de dagtoeristen komt in de laatste vier maanden. Een topdag telt circa 200 000 dagtoeristen. Een warme en zonnige zon- of feestdag in de zomervakantie of in een verlengd voorjaarsweekend is een typische topdag.

Meer Franstalige dagtoeristen

Iets meer dan zes op de tien dagtoeristen zijn Vlamingen, waarvan 6% West-Vlaamse omgevingsrecreanten die op minder dan 20 kilometer van een kustgemeente wonen. Walen en Brusselaars zijn goed voor 23% van de dagtoeristen. Fransen maken 13% uit van de dagtoeristen naar de Kust en bezoeken vooral de Westkust. In vergelijking met het onderzoek uit 2009, is het aandeel van de Franstalige Belgen en (Noord-)Franse dagbezoekers toegenomen met 5%. Nederlandse dagtoeristen (2%) vertoeven in de eerste plaats in Knokke-Heist.

Ook meer jongeren en families met kinderen

Dagtoeristen naar de Kust zijn een trouw publiek. 90% van de dagbezoekers in 2018 kwam minstens één keer op daguitstap naar de Kust in 2017. West-Vlaamse omgevingsrecreanten zijn fervente dagbezoekers van de Kust: 59% kwam zelfs meer dan tien keer in 2017. Ook de andere Vlamingen en Fransen zijn trouwe dagtoeristen met ruim 20% die meer dan tien keer naar onze Kust kwam in 2017.

Het kustpubliek is iets jonger dan in 2009: 29% van de dagtoeristen is jonger dan 18 jaar (23% in 2009) en 35% is ouder dan 50 jaar (36% in 2009). De Kust positioneert zich de laatste jaren meer en meer als een aantrekkelijke bestemming voor families met kinderen en jongeren.

Unieke beleving van zee en strand

Dagtoeristen kiezen bewust voor de authentieke troeven van de Kust. De unieke beleving van zee en strand blijft de belangrijkste motivatie voor de daguitstap. Andere redenen zijn de vele wandelmogelijkheden, de typische vakantiesfeer en het betere weer aan zee. De dagtoerist is gemiddeld anderhalf uur onderweg naar de Kust en vertoeft er gemiddeld 6u30.

De klassieke kustactiviteiten blijven het belangrijkst: flaneren op de dijk, bezoeken van een terras of tearoom, op restaurant gaan, activiteiten op het strand, shoppen en lange wandelingen. Deze topactiviteiten vinden we ook terug bij vakantiegangers aan de Kust.

Globaal zijn dagtoeristen zeer tevreden over hun daguitstap naar zee. 77% is zeer tot uiterst tevreden en slechts 1% is ontevreden. Over de vele wandelmogelijkheden, het shoppingaanbod, de gezellige sfeer aan zee en het fietsaanbod zijn de dagbezoekers het meest tevreden.

Economische return voor verschillende sectoren

Een dagtoerist besteedt gemiddeld 45 euro per persoon aan de Kust, een stijging met 12% of 5 euro meer ten opzichte van 2009. Gemiddeld gaat 28 euro naar restaurants en cafés en 10 euro naar shopping. In totaal genereert het dagtoerisme jaarlijks ongeveer 800 miljoen euro aan de Kust, met een economische return voor verschillende sectoren.

Nood aan nieuwe initiatieven

Het onderzoek geeft ook inspiratie voor nieuwe initiatieven aan de Kust. Zo verwacht de dagtoerist meer (permanente) strandfaciliteiten. Een goede prijs/kwaliteitsverhouding bij restaurants en cafés en de beleving aan de Kust, ook op dagen met minder mooi weer, blijven eveneens belangrijk. Westtoer lanceert diverse acties met de sector om hierop in te spelen en het positieve imago van de Kust te versterken. Deze acties komen ook de verblijfstoeristen aan de Kust ten goede. De Kust is en blijft een belangrijke en unieke bestemming voor het dag- en verblijfstoerisme. Westtoer doet een oproep naar de volgende Vlaamse regering om opnieuw te investeren in de toeristische infrastructuur en beleving aan de Vlaamse Kust.

Voor de nieuwe studie deed Westtoer in 2018 een uitgebreide bevraging bij dagtoeristen aan de Kust. Er is ook samengewerkt met Verkeerscentrum en NMBS. Het onderzoek zorgt voor een actualisering van een gelijkaardig onderzoek in 2009.

Bron en meer informatie: Westoer