Amsterdam Dance Event (ADE) is het grootste entreeheffende evenement van Nederland. Op basis van gerealiseerde bezoeken en social media-volgers, bleef ADE de nummer één van de vorige editie van de TOP100, het International Film Festival Rotterdam (IFFR), ruim voor. Het grootste vrij toegankelijke evenement is – net als in de vorige editie – de Vierdaagsefeesten Nijmegen.

Amsterdam Dance Event (ADE) is het grootste entreeheffende evenement van Nederland. Op basis van gerealiseerde bezoeken en social media-volgers, bleef ADE de nummer één van de vorige editie van de TOP100, het International Film Festival Rotterdam (IFFR), ruim voor. Het grootste vrij toegankelijke evenement is – net als in de vorige editie – de Vierdaagsefeesten Nijmegen.

IDFA en Bloemencorso van de Bollenstreek grootste stijgers

De grootste stijging binnen de bovenstaande top 10 is te zien bij het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). Het Amsterdamse evenement is van de tiende naar de derde plaats gegaan. Deze stijging is te verklaren door zowel een stijging in bezoekaantal als een hogere mediawaarde. Een evenement wat dit jaar flink gedaald is, is De Parade: van 3 naar plaats 10. Dit is vooral toe te schrijven aan de daling van het bezoekaantal door het slechte weer in Amsterdam.

De opvallendste stijging binnen de top 10 vrij toegankelijke evenementen is het Bloemencorso van de Bollenstreek, van plek tien in 2017 naar plek zes in 2018. Nieuwkomers dit jaar in de top 50 van vrij toegankelijke evenementen zijn: World Streetpainting Festival, Dordt in Stoom, Vlaggetjesdag Scheveningen, Kermis Venray, Geraniummarkt Den Bosch, Intocht Sinterklaas Den Haag en Pinksterfeesten Delfzijl.

Noord-Holland is ‘TOP100’- provincie

In de top 50 van entreeheffende evenementen is dit jaar iedere provincie vertegenwoordigd. Vorig jaar vond geen van de evenementen uit de TOP100 plaats in Friesland, maar kijkend naar 2018 waren Oerol Festival en Psy-Fi Festival groot genoeg voor een notering in de lijst. In de top 50 van vrij toegankelijke evenementen werden er dit jaar juist minder provincies vertegenwoordigd. Naast Flevoland, Utrecht en Zeeland, is Drenthe dit jaar ook niet vertegenwoordigd in de top 50. De drie provincies met de meeste evenementen waren Zuid-Holland, Noord-Holland en Noord-Brabant.

Instagram leading platform voor events

De 100 grootste publieksevenementen van Nederland kregen er in een jaar tijd ruim 500.000 fans bij op Instagram. Grootste stijgers waren Awakenings Festival, Defqon 1 Festival en Amsterdam Dance Event. Zij zagen een stijging van respectievelijk 62% (+134.000 volgers), 49% (+71.300) en 43% (+60.700). Ook in 2017 was Instagram de grootste stijger onder de door evenementen en festivals ingezette social media platforms.

Het verschil met Facebook – dat er ook 200.000 fans bij kreeg – is echter nog wel heel groot. Twitter verliest steeds meer terrein bij de grote evenementen. Het medium raakte in 2018 ruim 10.000 volgers kwijt.

Bij zowel de vrij toegankelijke als de entreeheffende evenementen is de duidelijkste stijging te zien in Instagram volgers. De voornaamste toename in Instagram volgers laat zien dat Instagram een steeds populairder medium wordt voor het bereiken van mensen en het promoten van evenementen. Het totale aantal Instagram volgers van de vrij toegankelijke en entreeheffende evenementen stegen respectievelijk met 46,8% en 57%.

Over de TOP100
De TOP100 Evenementen Monitor omvat traditiegetrouw de honderd grootste periodiek terugkerende publieksevenementen in Nederland, verdeeld in een top 50 ranglijst voor entreeheffende en een top 50 voor vrij toegankelijke evenementen. De positie op de ranglijst wordt bepaald door het aantal bezoeken en de mediawaarde per evenement. De evenementen worden georganiseerd in uiteenlopende vormen, van festival en kermis tot sportevenementen, publieksbeurzen en voorstellingen en bijbehorende subcategorieën als toneel, beeldende kunst, voetbal en hardlopen.

Meer informatie: www.respons.nl