In de afgelopen jaren is massatoerisme in vele steden een complex probleem geworden, denk bijvoorbeeld aan Barcelona en Venetië. Online reisspecialist Travelbird heeft daarom een overzicht gemaakt naar de impact op de bewoners van Amsterdam veroorzaakt door massatoerisme. In de afgelopen jaren is massatoerisme in vele steden een complex probleem geworden, denk bijvoorbeeld aan Barcelona en Venetië. Online reisspecialist Travelbird heeft daarom een overzicht gemaakt naar de impact op de bewoners van Amsterdam veroorzaakt door massatoerisme.

Overlast door overtoerisme is een abstract begrip geworden. De ervaren overlast is juist heel persoonlijk en verschilt in Amsterdam duidelijk per woonwijk. Travelbird maakte een overzicht op basis van het onderzoek gedaan door de Gemeente Amsterdam. Daarin zijn de relevante data verwerkt in een overzichtelijke heatmap en tabel. Belangrijke gegevens die in dit onderzoek boven tafel worden gehaald zijn:

  • Perceptie van drukte: deze categorie is verdeeld onder vier subcategorieën: de perceptie van drukte, de houding tegenover de drukte (gemeten in positief of negatief) en de perceptie van het aanbod van hotels en het aanbod van vakantieverhuur.
  • Oorzaken van drukte: deze categorie is onderverdeeld in vijf subcategorieën: buitenlandse toeristen, grote groepen mensen, laad- en losverkeer en Amsterdammers.
  • Gevolg van drukte: deze categorie is onderverdeeld in vijf negatieve effecten die drukte heeft op de stad: belemmerde doorgang op de stoep, vuil en vervuiling, parkeeroverlast van auto’s, verkeerschaos en geluidsoverlast.

“Dit onderzoek laat zien hoe belangrijk het is om te werken aan duurzaam toerisme in Amsterdam. Amsterdam moet een stad blijven waar het geweldig is om te leven en om te bezoeken. De bewoners zijn degene die de stad karakter geven en dat is precies wat het zo aantrekkelijk maakt voor reizigers” zegt TravelBird CEO Steven Klooster. “Als reisspecialist is het onze verantwoordelijkheid om op lange termijn over duurzaam toerisme na te denken voor de toekomst van reizen. We zijn momenteel de hoeveelheid aangeboden reizen naar meest drukke steden aan het verminderen en daarnaast verbreden wij ons portfolio, zodat reizigers andere fantastische steden leren kennen die geen last hebben van massatoerisme. Voorbeelden hiervan zijn Bari in Italië, Toulouse in Frankrijk en het opkomende Skopje in Macedonië die wij recentelijk hebben geïntroduceerd, terwijl we tegelijkertijd het aantal reizen naar Amsterdam hebben verminderd.” In de buurten waar de bewoners de gevolgen van de drukte het meest ondervinden met als belangrijkste reden buitenlandse toeristen (Centrum Oost, Centrum West, De Pijp/Rivierenbuurt, Oud-Zuid en Oud-West/De Baarsjes) zijn belemmerde doorgang op de stoep, vuil en vervuiling en verkeerschaos de drie voornaamste gevolgen. Het aantal bewoners dat klaagt over de belemmerde doorgang op de stoep is in vergelijking met 2016 het meest gestegen in Oud-West/De Baarsjes (van 3,62 naar 3,94) en Centrum Oost (van 3,84 naar 4,04). Vuil en vervuiling zijn voornamelijk problemen in de buurten dichtbij het stadscentrum, de bewoners van De Pijp/Rivierenbuurt geven aan dat dit het grootste probleem is in hun buurt. Vanwege de populariteit van De Pijp/Rivierenbuurt geven de bewoners van deze buurt ook aan dat verkeerschaos (3,86) een van de grootste problemen is dat veroorzaakt wordt door toeristen uit het buitenland. Bewoners van Oud-Zuid en Oud-West/De Baarsjes melden dat dit gevolg van massatoerisme het hardst is gestegen sinds 2016. In Oud-Zuid is dit gestegen van 3,36 naar 3,91. In Oud-West/De Baarsjes is dit gestegen van 3,36 naar 3,84. Meer informatie: www.travelbird.nl/massatoerisme-amsterdam