HomeToGo, ‘s werelds grootste onafhankelijke zoekmachine voor vakantiewoningen, analyseerde 150.000 boekingen van vakantieaccommodaties in Nederland gedurende 2017 en stelde een Vakantiehuizen Prijsindex samen. Deze prijsindex toont seizoensgebonden prijsontwikkelingen en prijsschommelingen van vakantiewoningen op landelijk, provinciaal en stedelijk niveau. HomeToGo, ‘s werelds grootste onafhankelijke zoekmachine voor vakantiewoningen, analyseerde 150.000 boekingen van vakantieaccommodaties in Nederland gedurende 2017 en stelde een Vakantiehuizen Prijsindex samen. Deze prijsindex toont seizoensgebonden prijsontwikkelingen en prijsschommelingen van vakantiewoningen op landelijk, provinciaal en stedelijk niveau.

[caption id="attachment_53372" align="alignright" width="300"] boekingsprijs per maand[/caption] Volgens de Vakantiehuizen Prijsindex van HomeToGo lag de gemiddelde prijs voor een Nederlandse vakantiewoning (van 2 t/m 4 personen) landelijk maximaal rond de €138 per nacht en minimaal rond de €85 per nacht. De accommodatiekosten bereikte het hoogtepunt in juli. Gedurende deze zomermaand lag de prijs maar liefst 33% hoger dan het jaarlijkse gemiddelde van €104 per nacht. Opmerkelijk is de enorme prijsdaling gedurende de septembermaand ten opzichte van de voorgaande maanden juli en augustus.

Prijsontwikkeling per Nederlandse provincie

De hiernaast weergegeven kaart toont de gemiddelde prijzen voor vakantiehuizen in iedere Nederlandse provincie. De gemiddelden zijn gebaseerd op de daadwerkelijke prijzen die vakantiegangers hebben betaald voor boekingen van 1 januari tot en met 31 december 2017. De prijzigste provincies Flevoland (€142 / per nacht) is provincie waar gemiddeld het meest werd betaald voor een vakantieaccommodatie, gevolgd door Noord-Brabant (€120 / per nacht) en Noord-Holland (€113 / per nacht). In vrijwel iedere kalendermaand waren de boekingskosten in deze drie provincies het hoogst. De voordeligste provincies Onderaan de lijst staan Groningen (€88 / per nacht), Overijssel en Zeeland (€90 / per nacht). In deze drie provincies waren vakantiewoningen gedurende vrijwel iedere maand van het jaar het meest voordelig. Prijsontwikkelingen per provincie Wanneer we de prijsontwikkelingen vanaf januari tot eind december analyseren zien we een flinke stijging in vrijwel alle provincies gedurende de zomermaanden. In zowel juli als augustus waren de prijzen zo’n 33% hoger dan het jaarlijkse gemiddelde. In september liepen de prijzen sterk terug en kwam deze in iedere provincie zelfs onder het jaarlijkse gemiddelde van de desbetreffende provincie.

Populairste binnenlandse bestemmingen

[caption id="attachment_53374" align="alignright" width="300"] Boomhuis Landal Miggelenberg (Veluwe)[/caption] Volgens de boekingsaantallen van HomeToGo werden de meeste Nederlandse vakantieaccommodaties geboekt op de Veluwe, in de Noordzeebadplaatsen en op de Waddeneilanden.

  1. Veluwe: Het boeken van een vakantieaccommodatie op de Veluwe was veruit het voordeligst gedurende september (€83 / per nacht) en het prijzigst in juli (€193 / per nacht).
  2. Noordzeebadplaatsen: De maand met de laagste gemiddelde prijs voor een accommodatie aan de Noordzee was november (€80 / per nacht) en de duurste maanden waren logischerwijs de zomermaanden juli en augustus (€133 / per nacht).
  3. Waddeneilanden: Een accommodatie op een van de Waddeneilanden gedurende januari en februari (€100 / per nacht) was maar liefst de helft goedkoper dan, de prijzigste maand, juli (€204 / per nacht).

Vakantiehuizen in Amsterdam

De duurste Europese hoofdsteden van 2017 zijn Oslo, Reykjavik en Londen. De gemiddelde prijs voor een vakantiewoning in Oslo was €261 per nacht voor accommodatie van 4 tot 6 personen. Dit is bijna dubbel de prijs van een vakantiehuis in Stockholm of Bratislava in Slowakije waar een vergelijkbare woning €132 slechts per nacht kost. Onze eigen hoofdstad, Amsterdam staat op plek vier in de lijst. Hier koste een overnachting gemiddeld €200 per nacht. Methodologie De Vakantiehuizen Prijsindex analyseert maandelijks de ontwikkelingen van prijzen op provinciaal, regionaal en nationaal niveau voor vakantieaccommodaties van 2 t/m 4 personen. De prijzen per provincie zijn berekend op basis van het aantal reserveringen en de totale prijs van iedere reservering binnen iedere regio. In de berekening van de prijzen is de mediaan gebruikt. De mediaan is de middelste waarde in een reeks getallen die gerangschikt zijn naar grootte. Deze berekening is minder gevoelig voor extreme (prijs)waarden die ver boven of onder de andere prijzen liggen. Er is een minimumaantal van 50 reserveringen per maand per geanalyseerde stad, regio, provincie of land vereist. Deze studie wordt maandelijks bijgewerkt. De laatste update was op: 31 januari 2018. Bron en meer informatie: www.hometogo.nl