Family Entertainment Centers zijn een opkomend fenomeen op de Nederlandse markt. Ze ontstaan vaak door het clusteren van deelattracties. Om deze nieuwe sector een impuls te geven heeft Pleisureworld een Award in het leven geroepen. Drie bedrijven, uit een voorselectie van 13, zijn genomineerd voor de finale: De Avontuurfabriek, De Voltage en Hullie Speelboerderij. De winnaar wordt bekend gemaakt op 8 december tijdens de Leisure business Days in Venray. Family Entertainment Centers zijn een opkomend fenomeen op de Nederlandse markt. Ze ontstaan vaak door het clusteren van deelattracties. Om deze nieuwe sector een impuls te geven heeft Pleisureworld een Award in het leven geroepen. Drie bedrijven, uit een voorselectie van 13, zijn genomineerd voor de finale: De Avontuurfabriek, De Voltage en Hullie Speelboerderij. De winnaar wordt bekend gemaakt op 8 december tijdens de Leisure business Days in Venray. fecWat is een F.E.C.?

Het fenomeen Family Entertainment Center (F.E.C.) is op de Amerikaanse en Britse markt al langer bekend. In feite is het een clustering van activiteiten die voorheen als stand-alone werden aangeboden (bijvoorbeeld bowling, softplay, midgetgolf, karten…), gecombineerd met een foodconcept. Idealiter vormen de samenwerkende attracties één totaalconcept dat door zoveel mogelijk verschillende doelgroepen toegankelijk is. (jong, oud, families, zakelijk..) Een F.E.C. i voor een groot deel cultuurbepaald. Zo ligt er in de VS een sterke nadruk op gokspelletjes. Op de Nederlandse markt ontwikkelen F.E.C.s zich vaak vanuit een bestaande stand-alone attractie. De variatie aan bedrijven is daardoor bijzonder breed. Beoordeling Het was voor de jury nog een lastige klus om zeer uiteenlopende bedrijven met elkaar te vergelijken. Voor de beoordeling is gebruik gemaakt van de lijst met succesfactoren voor een F.E.C die in de nieuwe publicatie van Pleisureworld wordt genoemd. Onderdelen daarin zijn:

  1. Voldoet het bedrijf aan de definitie van een F.E.C. (geen kermis, pretpark./ mix van vermaak en horeca)
  2. Is het bedrijf leuk en geschikt voor een grote diversiteit aan doelgroepen
  3. Hoe is de sfeerbeleving
  4. Hoeveel verschillende activiteiten worden er aangeboden
  5. Klopt het commerciële concept (verdienmodel, kosten.)
  6. Vormen de diverse activiteiten een eenheid

Het boek ‘Family Entertainment Centers in Nederland’ wordt officieel gepresenteerd tijdens het Family Entertainment Congres op 8 december. In het boek wordt duidelijk dat je door een mix van activiteiten, thematisering en sfeer zeer veel verschillende vormen van F.E.Cs kunt realiseren. Bijvoorbeeld een farm-F.E.C, sport-F.E.C. of nightlife-F.E.C.. Ook Pretwerk.nl heeft een bijdrage geleverd aan dit boek en redacteur Walter Jonker zat samen met Hans van Leeuwen van Pleisureworld in de jury. Meer informatie: www.pleisureworld.nl Hullie Speelboerderij De Voltage De Avontuurfabriek