Het omzetverlies bij groepsaccommodaties is immens en zal tot zeker het eerste half jaar van 2021 aanhouden. Dat wijst een enquête onder eigenaren van groepsaccommodaties uit.

Groepsaccommodaties Nederland (GAN), de brancheorganisatie specifiek voor groepsaccommodaties, pleit dan ook bij het kabinet voor een ‘time-outregeling’ voor deze ‘stilstaande’ bedrijven èn een TVL-regeling die meer op maat is. Daarnaast wijst GAN juist in deze tijd op de mogelijkheden van groepsaccommodaties, omdat deze veel ruimte en privacy en bieden aan hun gasten.

GAN vertegenwoordigt het merendeel van de groepsaccommodaties in Nederland met 15 tot 450 bedden. “Onze leden bieden overnachting aan groepen en faciliteren hen bij de realisatie van hun programma’s. Deze groepen komen bij elkaar voor hun sport, muziek, onderwijs, religie, beroep, zorg, vakanties, families of anderszins”, licht manager Alex de Ruiter toe. “Groepsaccommodaties lijden al vanaf de eerste dag schade door de noodgedwongen sluiting of de inperking van bijeenkomsten. De grotere accommodaties bieden volop ruimte en privacy en zouden die graag met hun groepen delen, maar staan vanwege de maatregelen veelal leeg. De kleinere accommodaties kunnen soms nog gasten in kleinere gezelschappen ontvangen.

Omzetverlies immens en lang

Voor de eerste twee perioden bedroeg het omzetverlies gemiddeld 88% (mrt-mei) en 55% (jun-sep). Voor de komende negen maanden verwachten ondernemers een gemiddeld omzetverlies van 90% (okt-dec), 80% (jan-mrt) en 59% (apr-jun). Daarbij geldt dat hoe groter de omvang van de groepsaccommodatie, hoe groter de verwachte terugval en hoe langer verwacht wordt dat deze terugval zal duren. Ook in de tweede helft van 2021 wordt nog een fors omzetverlies verwacht. “Een time-out regeling met tijdelijk uitstel van betalingsverplichtingen voor de komende periode is voor onze sector dan ook letterlijk broodnodig”, besluit De Ruiter.

bron en meer informatie: www.groepsaccommodaties-nederland.nl