De persconferentie van premier Mark Rutte op 24 juni bracht goed nieuws voor veel ondernemers. Per 1 juli worden diverse beperkingen opgeheven en mogen er weer grotere groepen worden ontvangen in o.a. de horeca.

De persconferentie van premier Mark Rutte op 24 juni bracht goed nieuws voor veel ondernemers. Per 1 juli worden diverse beperkingen opgeheven en mogen er weer grotere groepen worden ontvangen in o.a. de horeca.

Enkele maatregelen per 1 juli met consequenties voor Recreatie en Toerisme op een rijtje:

  • Bij ruimtes binnen mogen maximaal 100 mensen bij elkaar komen.
    Personeel telt niet mee.
  • Meer dan 100 mensen binnen mag. Maar alleen als u een plek reserveert. En u krijgt een gezondheidscheck. Dit geldt bijvoorbeeld bij bioscopen, cafés, restaurants en theaters.
  • Bij ruimtes buiten mogen 250 personen bij elkaar komen. Personeel telt niet mee.
  • Meer dan 250 mensen buiten mag op plekken met vaste zitplaatsen. U reserveert een plek. En u krijgt een gezondheidscheck. Dit geldt bijvoorbeeld in de horeca. Bij dierentuinen en pretparken geldt geen maximaal aantal personen.
  • Kinderen tot en met 12 jaar hoeven geen 1,5 meter afstand te houden van anderen.
  • Jongeren tot 18 jaar hoeven bij elkaar geen 1,5 meter afstand te houden. Ze moeten wel 1,5 meter afstand houden van volwassenen.

Verantwoordelijkheid bij het individu

Rutte vertelde in zijn toelichting dat de Nederlandse maatschappij de verlichting van de maatregelen zelf had verdiend. Doordat er in Nederland vrij gedisciplineerd is omgegaan met de maatregelen, is het virus de afgelopen weken verder teruggedrongen. Dat dit uitzonderlijk is, blijkt wel uit de situatie in veel andere landen, waar het virus, na het opheffen van beperkingen, weer toeneemt (o.a. in Duitsland en de VS). De verdere versoepeling van de beperkingen vraagt wel om meer zelfdiscipline van alle Nederlanders om noodzakelijk maatregelen als 'anderhalve meter afstand' en 'thuisquarantaine bij ziekte' te blijven handhaven.

Eerste reacties overwegend positief

Zakelijke evenementen: "De Nederlandse evenementenbranche is tevreden met het schrappen van het maximum aantal bezoekers bij het organiseren van zakelijke bijeenkomsten. Het EventPlatform zet wel vraagtekens bij de financiële consequenties van het handhaven van de anderhalve meter." www.eventplatform.nl

Ondernemersorganisaties MKB Nederland en VNO-NCW: "Wij zijn verheugd dat het kabinet de coronamaatregelen verder versoepelt. Dat geeft ondernemers in tal van sectoren eindelijk weer meer lucht, zoals sportscholen, touringcar- en evenementenbedrijven. Essentieel is wel dat TNO, in opdracht van het kabinet, nu snel onderzoek doet naar de mogelijkheden om op een verantwoorde manier ook van de 1,5 meter regel te kunnen afwijken, zoals de MKB-Nederland en VNO-NCW hebben bepleit." www.mkb.nl

NL Actief, de branchevereniging van de ondernemende sport- en beweegaanbieders in Nederland, lanceert op 1 juli een openstellingsregister voor haar sector. De fitnessclubs mogen vanaf die dag hun deuren weer openen. In dit openbare register worden de aanbieders opgenomen die volgens het protocol ‘verantwoord sporten voor de fitnessbranche’ werken. De fitnessbranche is de eerste sector met zo’n register. www.nlactief.nl

Een kritisch geluid is te horen vanuit het kantoor van Koninklijke Horeca Nederland: "De anderhalve meter afstand blijft zowel binnen als buiten op de terrassen leidend. Voor de horeca is dit besluit teleurstellend; KHN heeft de afgelopen weken herhaaldelijk bij het kabinet aangedrongen op meer en snellere versoepelingen voor buiten, omdat de cijfers zich gunstig blijven ontwikkelen. Echter komt het kabinet de horeca hierin niet tegemoet; voor het merendeel van de horeca blijft écht perspectief uit. De noodzaak voor adequate financiële steunmaatregelen voor de horeca en specifiek voor de uitgaanssector blijft dan ook groot." www.khn.nl