Tulpenbelevenispark transformeert tot avonturenpark ‘Land van Fluwel’

Het avonturenpark ‘Land van Fluwel’ in het Noord-Hollandse Sint Maartenszee timmert aan de weg. Recent opende het park het maisdoolhof, een labyrinth of dwaaltuin. De aanleg van ‘Het Kleine Land’, speciale speelgelegenheid voor de allerkleinsten, was eveneens een passende innovatie.

Kees Vriend

Seizoensbedrijf zoekt nieuwe kansen

In de openlucht hebben begin september locatietheatervoorstellingen plaatsgevonden van de theatergroep Lava. Drie uitverkochte voorstellingen ‘Van de melkboer’ met als decor een SRV-winkelwagen. Last but not least is het prentenboek Tulipa uitgegeven. Kortom, bij Fluwel waait een frisse wind. In 2012 is Fluwel Tulpenland, gelegen in het grootste aaneengesloten bollengebied van Europa, opengegaan als tulpenbelevenispark. Destijds was het een spin-off van de bloembollengroothandel Fluwel. Nu negen jaar later heeft het zich getransformeerd tot een avonturenpark voor en oud. Kees Vriend, parkmanager van Fluwel, ”Gedurende vijf weken dat de bloembollen bloeien, is in die periode het tulpenbelevenispark aantrekkelijk maar daarna niet meer. Daarom is het park in de jaren 2017- 2018 omgebouwd en uitgebreid tot een avonturenparadijs, het huidige Land van Fluwel”, legt Kees Vriend uit.

Loskomen dagelijkse sleur

Kees Vriend meent dat kinderen tegenwoordig teveel kant-en-klare speelgelegenheden aangeboden krijgen. “Deze speeltoestellen prikkelen nauwelijks de fantasie, terwijl in de beleveniswereld van het kind juist het ene moment iets een piratenschip kan zijn en andere moment een trein. Volgens mij worden tegenwoordig aan kinderen te vaak voorgekauwde attracties als hapklare brokken voorgeschoteld.” Kees Vriend probeert met ‘Het Land van Fluwel’ de bezoekers los te laten komen van de dagelijkse sleur en de mogelijkheid te bieden even in een andere wereld te stappen. “We willen mensen graag laten zoeken naar wat bij hen past. Durf bijvoorbeeld te verdwalen en van de gebaande wegen af te gaan!” Kees Vriend, sinds 2018 werkzaam voor het ‘Land van Fluwel’ is een rasondernemer. Hij opende juli 2021 in Hoogwoud (bij Hoorn) Camping ‘Boven ’t Maaiveld’, een kampeerplaats voor paradijsvogels.

Blote voeten pad

In die visie op de rol van een avonturenpark past -zo stelt Kees de Vriend- niet het gebruik van een tijdslot voor de toegang tijdens de afgelopen coronacrisis. “Mensen moeten de tijd hebben om iets te ervaren. “ Drie jaar geleden is het blotevoetenpad aangelegd, dat als een soort verbindingsroute tussen de diverse attracties door het park loopt. Het blote voeten pad is vooral bedoeld om het met elkaar te lopen, gezinnen, groepen en families”. Op het pad komt men informatiepanelen tegen die wetenswaardigheden vertellen over de omgeving. Zo is er een bord met informatie over het graven van het Noord-Hollandskanaal (1819). Kortom, het park stimuleert niet alleen de creativiteit, het richt zich ook op educatie, het informeren over de regio.

Dutch Tulip Exprience

De Dutch Tulip Experience is een audio-wandelroute door het park. Hier wordt de geschiedenis van de tulp verteld. De route loopt door het sprokkelbos en is voorzien van informatiepanelen die de audio ondersteunen. Kees de Vriend: “De geschiedenis van de tulp in de zeventiende eeuw is bizar te​noemen. De tulp stond rond 1637 symbool voor rijkdom. Sommige bollen waren net zo waardevol als een Amsterdams grachtenpand. Bloemenbollen werden zo duur dat ze als betaalmiddel werden gebruikt. De naam tulpenmanie (de tulp als speculatiemiddel) wordt gezien als de eerste speculatiegolf in de geschiedenis. Op de route krijgen bezoekers ook een indruk van de bloembollenteelt op het land. Aan de hand van historische fotocollages zien ze onder meer het planten en oogsten van bloembollen”.

Een eigentijdse invulling is de Tulpenmaffia Outdoor Escape Game. “Het is een spel waarin de Zwarte Tulp een belangrijke rol speelt. Voor uitjes van personeelsverenigingen is het bij uitstek geschikt.”, aldus Kees de Vriend. “Het kweken van een zwarte tulp heeft veel kwekers beziggehouden en is op te vatten als een geheim proces”.

Voor grote en kleine kinderen zijn er speelgelegenheden zoals een skelterbaan, klimtoren en en een (water)speeltuin. Kees Vriend: “We organiseren in het seizoen regelmatig bijzondere activiteiten zoals een roofvogelshow. Op websites als die van Tripadvisor wordt het park bijzonder goed gewaardeerd.” Al met al is ‘Land van Fluwel’ uitgebreid tot een aantrekkelijk recreatiepark. Een prima bestemming voor een dagje uit. De duurzame uitstraling van de attracties zorgt bovendien voor een gunstige ecologische voetafdruk.

Van prentenboek naar theatervoorstelling

In het prentenboek ‘Tulipa’, uitgegeven door het ‘Land van Fluwel” (2021), geschreven door Liesbeth Rood en Leontine Gaasbeek, wordt aan kinderen als in een sprookje verteld hoe de tulp in Aziӫ werd ontdekt en in handen kwam van Sultan Süleyman die in zijn paleistuinen de mooiste tulpen had staan. Tussen de theatergroep Lava en het ‘Land van Fluwel’ is in de loop der jaren een vaste relatie ontstaan en fungeert het park vaak als locatie voor een locatietheatervoorstelling. Zo zijn hier ‘Tulipa’ (2018), Viswijf en ‘Van de Melkboer’ opgevoerd. De Melkboer gaat over ‘het omgaan met iets dat je niet verwacht. Wat gebeurt er in de SRV-wagen?”, aldus Liesbeth Rood, een van de drie vaste leden van de theatergroep.​

Meer informatie: www.landvanfluwel.nl

Met dank aan (redacteur): Frits van Wolveren, freelance redacteur in recreatie en toerisme

Eén reactie

 1. Ik ben bij jullie geweest met een groep van de zonnebloem en heb een rit door

  de bollenvelden gemaakt.Wist niets van land of Fluwel maar heb m’n ogen uitgekeken.wat een bijzonder initiatief .
  En ook voor kinderen een uitdaging.
  Ik kom zéker nog een keer langs voor een kop koffie .Het is leuk om hier met
  andere groepen naar toe te gaan.
  Zou graag op de hoogte blijven van jullie activiteiten .,gebruik mijn mail adres.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *