Minder buitenlandse vakanties niet automatisch positief voor vakanties in eigen land

ABN AMRO heeft een analyse gemaakt van de internationale reismarkt. Zij benoemen daarin een voorzichtig herstel van het aantal internationale vakanties. De binnenlandse vakantiemarkt profiteert niet automatisch profiteert van de reisbeperkingen van Nederlanders.

Pretwerk @ Landal Land van Bartje

ABN AMRO stelt in haar analyse: “Het is een misvatting dat minder buitenlandvakanties leiden tot meer binnenlandse vakanties. Ook Nederlandse accommodaties worden hard geraakt door de coronamaatregelen. Enerzijds door wegblijvende zakenreizigers, congresgangers en buitenlandse toeristen. Anderzijds doordat Nederlanders per saldo minder in eigen land op vakantie gaan.

Natuurlijk zijn er gezinnen en stellen die normaliter alleen het buitenland bezoeken en zich tijdens de pandemie verwonderen over de luxe in Zeeland en de veelzijdigheid van de Achterhoek. Maar zelfs met inbegrip van deze ‘substitutie’ ligt het aantal toeristen in eigen land dit jaar in het allerbeste scenario 13,5 procent lager dan in 2019.

Bovendien nemen de bestedingen af. In 2019 genoten 8,8 miljoen Nederlanders van één of meer binnenlandse vakanties. De totale bestedingen bedroegen 3,7 miljard euro. In 2020, het eerste coronajaar, gingen 8,6 miljoen Nederlanders in eigen land op vakantie. De bestedingen van deze vakantiegangers namen echter 27 procent af tot 2,7 miljard euro. Deze afname van de bestedingen heeft alles te maken met de verschuiving van de hotels, vooral in Amsterdam en Haarlemmermeer, naar vakantieparken en campings in met name Fryslân en Zuid-Limburg. In 2021 neemt het binnenlands toerisme wel iets toe. Het NBTC rekent sinds 27 juli jl. op een groei van 7 tot 11 procent van het aantal toeristen in eigen land vergeleken met 2020.

Het is om die reden onterecht te denken dat de buitenlandvakantie zijn langste tijd heeft gehad en mensen heel bewust en meer voor vakantie in eigen land kiezen. De vraag naar buitenlandvakanties zal opveren na het opheffen van de coronamaatregelen. Dat maakt ook het verlengen van de steunmaatregelen zinvol voor de vele levensvatbare bedrijven in de toeristische industrie.”

Meer informatie (o.a. uitgebreide analyse van het uitgaand toerisme): www.abnamro.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *