2021 – opnieuw een rollercoasterjaar voor de dagrecreatieve sector

Ook in 2021 stond de bedrijfsvoering in dagrecreatie grotendeels in het teken van de coronamaatregelen. We hebben inmiddels de bezoekcijfers van een groot aantal dierentuinen en musea op een rijtje. Een ding is duidelijk; De (betaalde) dagrecreatieve uitstapjes zijn nog lang niet terug op het niveau van 2019.

Beekse Bergen

Als we naar de bezoekcijfers kijken dan zien we nog altijd een zwaar jaar voor de dagrecreatie. Bedenk daarbij dat recreatieve bedrijven ook nog te maken kregen met beperkingen in hun restaurants en aanvullende (dure) maatregelen op het gebied van coronaproof inrichten en extra controles aan de poort.

Overzicht van de coronamaatregelen in de recreatiesector in 2021

2021 was een lastig jaar voor veel recreatiebedrijven. Het jaar begon met een algemene lockdown die vrijwel alle bedrijven op slot hield. Hier onder een tijdlijn van de beperkingen en openstellingen in 2021. Onderstaand overzicht is een selectie uit het totaaloverzicht van maatregelen die betrekking hebben op de bedrijfsvoering bij toeristisch recreatieve bedrijven.

14 december 2020: afkondiging algemene lockdown. (vakantieparken en hotels konden nog wel bezoekers ontvangen)

3 maart: sportactiviteiten voor mensen tot 26 jaar weer toegestaan – onder voorwaarden

16 maart: buitensporten met max 4 personen weer toegestaan

28 april: Terrassen mogen weer open tussen 12.00 en 18.00 uur

19 mei: buitenlocaties dagrecreatie (ook dierentuinen en pretparken), zwembaden en sportscholen mogen weer open. – met reserveringsplicht. Buiten sporten met maximaal 30 personen.

5 juni: Binnenruimtes attracties en dierentuinen weer open. Bezoek aan pretpark/dierentuin met groep van maximaal 4 volwassenen. Musea, bioscopen en theaters weer open. Horeca mag open tussen 6.00 en 22.00 uur.

26 juni: Geen regels meer voor aantal mensen in groepen buiten. Restaurants en theaters mogen langer open – wel met 1,5 meter afstand. Sommige evenementen toegestaan met corona toegangsbewijs. Mondkapjes alleen nog verplicht op locaties waar 1,5 meter afstand niet kan worden gerealiseerd.

10 juli: evenementen mogen maximaal 24 uur duren – met vaste zitplaatsen en op 2/3 van de capaciteit. Horeca dicht na 0.00 uur – alleen nog vaste zitplaatsen.

25 september: Corona toegangsbewijs verplicht in restaurants, cafés, festivals, sportwedstrijden theaters en bioscopen

6 november: mondkapjesplicht op indoorlocaties waar corona toegangsbewijs niet verplicht is. (o.a. receptie, supermarkt.)

12 november: Restaurants en cafés dicht om 20.00 uur; en corona toegangsbewijs en vaste zitplaats zijn verplicht. Evenementen duren tot 17.00 uur; en maximaal 1250 mensen in een zaal. Geen publiek bij sportevenementen

26 november: Bijna alles  sluit om 17.00 uur

19 december: Opnieuw lockdown; Alle publiek toegankelijke locaties dicht m.u.v. noodzakelijke winkels. Verblijfsrecreatie kan open blijven, zonder restaurant of recreatieve voorzieningen. Wel afhaal en bezorgopties.

Kijk voor een volledig overzicht op: https://www.rivm.nl/gedragsonderzoek/tijdlijn-maatregelen-covid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *