Nieuwe attractie Dom Under in Utrecht geopend

In hartje Utrecht is de nieuwe attractie, Dom Under, officieel geopend. Onder het Domplein is een ruimte blootgelegd waar bezoekers de restanten uit vervlogen tijden kunnen bekijken. Aan de hand daarvan worden verhalen verteld over de geschiedenis van de stad. De capaciteit is beperkt. Er wordt, bij normale rondleidingen, gerekend op 20 personen per uur.

Utrecht is een stad met een bijzonder rijk verleden. Voor een deel is dat (bovengronds) nog zichtbaar, maar ondergronds is bijvoorbeeld ook het bewijs te vinden dat de Romeinen hier ooit hebben gewoond. Veel van de historie van Utrecht komt samen op het Domplein. Archeologen hebben een deel van deze restanten blootgelegd en dit is omgevormd tot een ondergrondse ruimte. Met een slimme zaklamp gaan bezoekers ‘a la Indiana Jones’ op verkenningstocht door de overblijfselen uit 2000 jaar geschiedenis. Via lichtsensoren word een verhaal in de koptelefoon geactiveerd of er wordt een animatie op een scherm geprojecteerd.

De toegang tot Dom Under wordt aangeboden als onderdeel van een ontdekkingstocht van 75 minuten en begint in het gebouw van het Utrechts Centrum voor de Kunsten (UCK). Hier krijgen de bezoekers eerst een inleidende film te zien. Onder het gebouw van het UCK is al langere tijd een ondergrondse archeologische expositie, die nu ook deel uitmaakt van de ontdekkingstocht. Na deze inleiding gaan de bezoekers naar de nieuwe ondergrondse attractie. Daar wordt gerekend met een ondergrondse verblijfsduur van zo’n 20 minuten. Van dinsdag t/m zondag wordt de ontdekkingstour 6 keer per dag aangeboden (entree € 10,-). Daarnaast is er voor de liefhebber, twee keer per week, ook nog een uitgebreide archeologie-rondleiding boekbaar.
Diverse oude objecten, zoals bijvoorbeeld de dakpannen van een Romeins huis, liggen niet in een vitrine. Daarmee kunnen bezoekers heel dichtbij komen. Aanraken mag niet! De organisatoren hopen / rekenen er op dat de bezoekers zich gedragen. Het zijn relatief kleine groepen en er is ook sprake van camerabewaking.

Meer informatie: www.domunder.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *