Winstgevendheid horeca, recreatie, sport en cultuur staat er niet goed voor

Het CBS presenteerde vandaag het artikel: ‘Ondernemers positiever over ontwikkeling winstgevendheid’. Helaas gaat die conclusie niet op voor de sectoren recreatie, horeca, sport en cultuur; zo blijkt uit een nadere analyse. En laten dat nou net de sectoren zijn waar de nieuwe regering een BTW verhoging van 9 naar 21% op wil loslaten.

Het CBS laat twee cijfers zien:

  1. Ontwikkeling winstgevendheid in de afgelopen 3 maanden.
  2. Bedrijfsresultaat in het eerste halfjaar van 2024

Waar de algemene tendens in de Nederlandse economie positief is, is het voor horeca (w.o. ook hotels) en de sector cultuur, sport en recreatie een ander verhaal. Zij scoren minder goed dan het marktgemiddelde. De horecasector had in april nog te maken met een zware dip van -15,2% in onderstaande tabel.

Ontwikkeling winstgevendheid in de afgelopen 3 maanden (bron: CBS)

De sector Cultuur, sport en recreatie bungelt in het tweede overzicht onderaan bij de sectorprestaties Over het eerste halfjaar van 2024. 23,9% van de bedrijven draaide met verlies en 28,5% van de ondernemers werkt hard zonder daar winst (of verlies) op te boeken.

De horecasector doet het slechts een fractie beter. Daar werd het eerste halfjaar van 2024 door 19,7% van de bedrijven afgesloten met een verlies, terwijl nog eens 23,5% balanceert op de rand (geen winst / geen verlies.)

BTW verhoging gaat hier heel zwaar inhakken

Voor de vakantieparken, hotels, sport en cultuursector hangt er nog een zwaard van Damocles boven de markt in de vorm van een voorgenomen BTW verhoging in deze sectoren.

Zie ook: Sport, media, boeken, cultuur en horeca samen tegen hogere BTW

De genoemde sectoren hebben vrijwel allemaal moeite om de recent sterk opgelopen kosten (helemaal) door te berekenen aan hun klanten / gasten. Deze relatief arbeidsintensieve sectoren hebben o.a. te maken met sterk oplopende loonkosten, door een verhoogde CAO en de stijging van het minimumloon. Ook is er door de hoge inflatie van afgelopen maanden sprake van sterk oplopende inkoopkosten. Voor de hotelsector komt daar nog bij dat het zakelijk segment zich na de coronacrisis maar zeer langzaam heeft hersteld, waardoor aflossen van opgelopen schulden nog altijd bij een groot aantal bedrijven op tafel ligt.

Duiding Pretwerk.nl

Meer informatie: www.cbs.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *