Green Deal Recreatie over gebruik van bestrijdingsmiddelen

Donderdag 22 oktober 2016 heeft Marcel Tap namens RECRON, samen met HISWA, Landal GreenParcs, Centerparcs en Roompot getekend voor de Green Deal Recreatie met de Ministeries van Infrastructuur en Milieu en Economische Zaken.

poisonMet de ondertekening van de Green Deal wordt ingezet op het vrijwillig minderen van het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen voor terreinonderhoud, zoals onkruidbestrijding, en worden ervaringen met alternatieven met elkaar gedeeld. De branchevereniging wil hiermee duurzaam onderhoud van recreatieterreinen stimuleren.

Vanaf 2016 wordt het gebruik van bestrijdingsmiddelen bij wetgeving verboden op een harde ondergrond, zoals trottoirs straten en pleinen. Hiermee wordt voorkomen dat er onnodig schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen en zo naar het oppervlaktewater wegspoelen. Eind 2017 wordt dit verbod uitgebreid naar onverharde terreinen.

Door het afsluiten van de Green Deal blijven recreatieterreinen nog uitgezonderd van dit verbod. De achtergrond van deze uitzondering is gelegen in het feit dat het op dit moment nog niet goed mogelijk is om het onderhoud volledig zonder bestaande middelen te doen. Uiteindelijk zal ook in de recreatiesector het gebruik van chemische middelen tot een minimum worden teruggebracht.

Met het sluiten van de Green Deal wordt er ingezet op alternatieven voor chemische bestrijdingsmiddelen. Eerder genoemde partijen gaan daarom nauw samen werken om goede voorbeelden te verzamelen en met innovatie knelpunten op te lossen. Het is ook de bedoeling in het kader van de Green Deal om met producenten en leveranciers afspraken te maken over proeftrajecten of inkoopvoordelen.

Bron: persbericht RECRON

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *