FNV zet in op 3% loonsverhoging in CAO recreatie

In het eerste gesprek tussen de RECRON en de vakbonden heeft FNV Recreatie een looneis van 3% neergelegd. Martin Merks, die namens de Recron onderhandelt, reageert: “De FNV stelt centraal een looneis van 3%. Dat is voor sommige branches misschien wel haalbaar. Maar voor de recreatiesector is dit absoluut onrealistisch.”

eurosDe FNV vertrouwt die uitleg van Merks niet: “Volgens de ondernemers gaat het nog steeds niet goed in de branche en is er dus geen ruimte voor bijvoorbeeld een loonsverhoging. Wij horen ditzelfde verhaal al jaren en zetten er inmiddels onze vraagtekens bij. Zeker nu uit cijfers blijkt dat 2013 helemaal geen slecht jaar is geweest voor de bungalowparken.”

Top 5 wensenlijstje
De FNV heeft, voordat de onderhandelingen begonnen, werknemers in de sector geraadpleegd om erachter te komen wat zij belangrijk vinden. De top 5:

  1. Hoger salaris
  2. Pensioen
  3. Betere toeslagenregeling
  4. Compensatie feestdagen
  5. Naleving cao

FNV ligt toe: “Niemand zal het verbazen dat een hoger salaris op nummer 1 staat. De laatste jaren is de koopkracht van werknemers flink gedaald, waardoor wij 3% loonsverhoging niet te veel gevraagd vinden. De werkgevers kijken daar heel anders tegenaan.”

De standpunten staan op dit moment ver uit elkaar. Volgens Merks zijn er in het eerste gesprek vooral standpunten neergelegd en zijn er nog geen concrete afspraken gemaakt. Op 8 mei onderhandelen de partijen verder.

De cijfers
Belangrijkste tegenstelling tussen de partijen blijkt de interpretatie van de marktomstandigheden bij campings en bungalowparken. De FNV schermt met cijfers van het CBS (interpretatie NRIT), waaruit opgemaakt kan worden dat vooral de bungalowparken kunnen terugkijken op een prima 2013 terwijl de kampeersector een matig jaar achter de rug had met een bescheiden toename van het aantal gasten.
Uit een onlangs gepubliceerde visie van de Rabobank bleek dat het herstel bij vakantieparken nog erg broos is. De Rabobank constateert een moeizaam jaar 2013 voor de vakantieparken en verwacht een gelijkblijvende vraag voor 2014. De Rabobank maakt zich ook zorgen over achterblijvende noodzakelijke investeringen. Die hebben de afgelopen jaren op een (te) laag pitje gestaan.

Meer informatie:
www.recron.nl
www.fnvreactie.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *