Duizenden extra banen als kabinet investeert in recreatie

Een nieuw kabinet moet investeren in de ‘bestemming Nederland’ door onder meer een laag btw-tarief te behouden voor de gastvrijheidssector. Maar ook door de lasten van ondernemers te verminderen. Dat levert duizenden banen op volgens Gastvrij Nederland, een organisatie gelieerd aan VNO-NCW en MKB-Nederland. De organisatie schrijft dat in een brief aan de informateurs.

Economie laten groeien
Als een nieuw kabinet niet investeert in de gastvrijheidssector –de recreatie- en toerismebranche in brede zin- dan gaat dit ten koste van de economie en werkgelegenheid. De sector wordt nu onevenredig zwaar getroffen door verschillende maatregelen, aldus Gastvrij Nederland, dat denkt dat de gastvrijheidssector de Nederlandse economie juist een impuls kan geven.
Om de economie te laten groeien pleit de organisatie voor: behoud van een laag btw-tarief, het aan banden leggen van lokale lastenstijgingen, het verminderen van regeldruk, een succesvolle uitrol van het Ondernemingsdossier, meer investeringen van de overheid in bestemmingspromotie en bovenal een integraal beleid.

Extra banen
De gastvrijheidssector heeft namelijk veel dwarsverbanden met andere domeinen, zoals natuur- en waterbeleid, regelgeving, multifunctionele landbouw, ruimtelijke ordening, marketing en promotie en ook het topsectorenbeleid. Omdat samenhang ontbreekt heeft de branche te maken met bovengemiddelde regeldichtheid, stellen de vertegenwoordigers van de gastvrijheidseconomie.
Als het Rijk voorwaarden schept voor goed ondernemerschap kan een integrale aanpak bijdragen aan duurzame en innovatieve groei van de Nederlandse economie. Dit levert volgens Gastvrij Nederland 50.000 extra banen op tot 2020.

Gastvrijheidseconomie en Gastvrij Nederland
De gastvrijheidseconomie verdient volgens Gastvrij Nederland jaarlijks minimaal 37 miljard euro voor Nederland, omvat 3 procent van het bruto nationaal product, herbergt 412.000 banen, bij z’n 50.000 bedrijven.
Gastvrij Nederland vertegenwoordigt de volgende brancheorganisaties: ANVR, ANWB, CLC VECTA Centrum voor Live Communication, Club van Elf, HISWA-Vereniging, Koninklijke Horeca Nederland, Koninklijk Nederlands Vervoer, NBTC, Nederlandse Vereniging van Luchthavens/Schiphol, Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, RECRON, Vereniging van Evenementenmakers, Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties en VVV Nederland.

Bron: www.vno-ncw.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *