Dit zijn de foodservice trends voor 2023

Zo aan het einde van het jaar komen diverse partijen met voorspellingen voor 2023. Eten en drinken is voor de recreatiesector een belangrijk onderdeel in de service en het verdienmodel. Food Inspiration omschrijft de 7 foodtrends voor het nieuwe jaar.

Vegan opties worden mainstream op de menukaart (2)

In dit artikel geeft Food Inspiration een kort overzicht van de trends. Meer achtergronden en duiding vind je in het Food Inspiration Trendreport; een musthave rapportage voor marketeers, consultants, ondernemers en professionals in food en hospitality.

1. Nettopositiviteit

Er is geen mens die wil dat de wereld er morgen slechter uitziet dan vandaag. Toch slaat de gezondheidsbalans van onze planeet al jarenlang negatief uit. Het klimaatprobleem wordt alleen maar groter. En de voedingsindustrie speelt daar een grote rol in. Welke stappen zet de overheid? Wat doen bedrijven? Hoe zorgen we gezamenlijk voor een omslag? 

Een selectie van bedrijven in food die een positieve balans op het gebied van ecologie net zo belangrijk vinden als een positieve balans op economisch vlak vind je hier

2. Eiwittransitie wordt volwassen

De eiwittransitie is eerder een evolutie dan een revolutie. Stapsgewijs sluipen plantaardige vis-, vlees- en zuivelvervangers steeds prominenter de schappen binnen. Geen kok fronst meer zijn wenkbrauwen als iemand een veganistisch menu vraagt. En cateraars gooien het roer om in het streven naar een groter aandeel plantaardige eiwitten op het buffet. Plant-based is volwassen in het aanbod en vindt al heel aardig haar weg naar onze winkelmandjes en menukaarten. Wat wordt de volgende stap?

3. Groeien zonder bank

Hoewel het overgrote deel van de mkb- en horecafinanciering nog altijd via een van de vier Nederlandse grootbanken loopt, groeit het aandeel non-bancaire financiering jaar na jaar. Micro-financiering groeit. Crowdfunding en sharefunding professionaliseert. En ook private equity en venture capital helpen ondernemers in food om te groeien.

Manon van Essen investeert in (startende) foodbedrijven. Ze is ondermeer bekend van Dragon’s Den. Lees hier wat haar criteria zijn om in een bedrijf in te investeren »

4. Chefs on a mission

Eigenzinnige celebrity chefs maakten de afgelopen decennia furore als de nieuwe popsterren. Maar anno 2023 is het tij aan het keren. De celebrity chef maakt plaats voor de chef als activist. Niet de chef maar de natuur bepaalt het menu. De gastronomie verschuift van ego naar eco en zet iedereen die daarbij betrokken is in de spotlights.

5. Grenzen aan de deliverygroei

De enorme groei aan fooddelivery vertoont sinds 2022 flinke barsten. Het leek te mooi om waar te zijn dat alles met een druk op de knop besteld en thuisbezorgd kon worden voor een relatief lage prijs. Die ‘too good to be true’ gedachte lijkt nu werkelijkheid te worden: bezorgdiensten zien in dat een jarenlang verliesgevend model ook op langere termijn niet winstgevend gaat worden. Flitsbezorging stagneert, de druk op bezorgpartijen neemt toe, evenals de prijzen voor bezorging. De eerste partijen trekken zich al terug uit Nederland. Wat betekent dat voor de toekomst van delivery?

6. Systeemgastronomie

Systeemgastronomie was een belangrijk thema in het Trendreport van 2022. En als we spreken over trends voor 2023 ontkomen we er niet aan dit thema opnieuw mee te nemen. In 2022 won de procesgedreven horeca versneld terrein. Voor 2023 and beyond verwachten we dat deze efficiënte manier van werken alleen maar vaker toegepast zal worden. Niet alleen door ketens, maar ook door standalone horecagelegenheden. Lees hier meer over deze trend »

7. Nieuwe arbeidsvoorwaarden

De krapte op de arbeidsmarkt was nog nooit zo groot. Het is daarom belangrijker dan ooit om een aantrekkelijke werkgever te zijn; een plek waar (jonge) mensen willen werken. Hoe dan? Door je als bedrijf te focussen op diversiteit, gelijkheid, inclusiviteit en veel ruimte en vrije tijd voor de medewerkers.

Bron en meer informatie: www.foodinspiration.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *