Bovengemiddeld grote financiële problemen voor sectoren horeca en cultuur, sport & recreatie

Uit een peiling door de Kamer van Koophandel (KvK) blijkt dat 14% van de bedrijven er na de coronacrisis slecht voor staat. Deze bedrijven geven zichzelf een rapportcijfer 5 of lager. In de sectoren ‘horeca’ (45%) en de sector ‘cultuur, sport &recreatie’ (22%) is de situatie zelfs nog alarmerender.

De komende maanden zullen meer ondernemingen stoppen of failliet gaan dan in de afgelopen periode. Dit stelt Hans Klein Swormink, programmamanager ‘Zwaar Weer’ bij KVK, op basis van een groot onderzoek.

‘Na de coronacrisis moeten ondernemers omzet realiseren om verliezen of schulden te compenseren’, stelt Klein Swormink. ‘De grote vraag is nu: zijn ze in staat om een omzetniveau te halen waarmee ze ook in de toekomst levensvatbaar zijn én waarmee ze hun opgebouwde schulden kunnen aflossen. Voor een deel zal dat antwoord ontkennend zijn.’

Schulden

13% van de ondernemers heeft op dit moment schulden of betaalachterstanden, vooral bij de Belastingdienst (55%), toeleveranciers (25%) en banken (22%). Ondernemers duiken op dit moment soms weg voor de schulden die ze hebben, ziet Klein Swormink. Zijn advies: ‘Hoe moeilijk ook: maak nu je coronabalans op, zie de situatie onder ogen, duik niet weg. Pak nú aan in het belang van je eigen toekomst.’

We vroegen de detailcijfers  op bij de KvK om de situatie in de sectoren ‘horeca’ en cultuur, sport en recreatie’ te bekijken. Die uitkomsten bleken somber….

Wat is de huidige situatie van je bedrijf?

  • Bijna failliet – gemiddeld: 1%, horeca: 5%, cultuur, sport en recreatie: 0%
  • Aan het overleven – gemiddeld: 9%, horeca: 30%, cultuur, sport en recreatie: 11%

Waar heeft jouw bedrijf betaalachterstanden of schulden?

  • Belastingdienst – gemiddeld: 55%, horeca: 66%, cultuur, sport en recreatie 54%
  • Energiemaatschappij – gemiddeld: 2%, horeca: 1%, cultuur sport en recreatie: 9%
  • Toeleveranciers – gemiddeld: 25%, horeca: 15% cultuur, sport en recreatie:19%
  • Bank – gemiddeld: 22% horeca: 37%, cultuur, sport en recreatie: 19%

Verder verwacht 3% (21%) van de horecabedrijven en 2% (5%) van de bedrijven in de cultuur, sport en recreatiesector komende zes maanden ‘zeker wel‘ (‘waarschijnlijk wel’ = cijfer tussen haakjes) enige vorm van financiële problemen.

Emoties

Ook emotioneel heeft de coronaperiode nog steeds invloed. Ruim een kwart van de ondernemers geeft aan dat ze het gevoel hebben er alleen voor te staan met het bedrijf. De situatie van de onderneming heeft bij 13% ook impact op het privéleven of leidt tot stress en zorgen. (red: 34% in de horecasector / recreatie scoort hier gemiddeld.)

Hulp bij de KvK

Een kanttekening bij de cijfers. KVK deed van 22 februari tot 2 maart onderzoek onder 1.135 ondernemers, een representatieve steekproef. Wij vroegen de gegevens op per sector. Het aantal deelnemers in de steekproef per sector is natuurlijk veel lager.

KVK doet er alles aan om ondernemers in zwaar weer te ondersteunen met advies. Ondernemers met vragen kunnen contact opnemen met KVK via 0800- 2117.

Bron en meer informatie: www.kvk.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *