Aantal vaste gasten loopt terug; aanbod vakantiewoningen groeit

Celth voert momenteel onderzoek uit naar de wensen, behoeften en toekomstplannen van de vaste gast. Nu de eerste resultaten van het onderzoek zijn geanalyseerd, worden de contouren van de vaste gast steeds beter zichtbaar. Hieruit blijkt dat bestaande vooroordelen over onder meer de bestedingen van de vaste gast niet altijd kloppen. Ook lijken we specifieke types vaste gasten te kunnen onderscheiden. Celth publiceerde een tussenstand van de onderzoeksresultaten.

vakantiehuisUit het onderzoek blijkt dat het aantal binnenlandse vaste gasten sinds 2003 met ruim 16 procent is gedaald. Vooral het aantal vaste gasten die in het bezit zijn van een stacaravan of boot loopt terug. Daarentegen groeit de groep vaste gasten met een bungalow en/ of tweede woning. Wel gaat de vaste gast minder vaak naar de vakantiewoning of boot. Al worden de periodes die men daar verblijft langer.

Overaanbod vakantiewoningen en boten
Terwijl het aantal vaste gasten langzaam terugloopt, groeit het aanbod vakantiewoningen en boten. Dit overaanbod en de achteruitlopende kwaliteit van een aantal parken en havens is voor sommige regio’s zorgwekkend. Vakantieparken en havens die in de buurt van een bosrijke omgeving en/of de kust maar vooral op korte afstand van de randstad liggen, hebben een gunstiger marktperspectief.

Rust als voornaamste reden
Uit buitenlandse onderzoeken en interviews met vaste gasten blijkt dat de afstand naar de vakantiewoning of boot een belangrijke factor is voor de keuze van de vakantiewoning. De voornaamste reden om een vakantiewoning of boot te kopen is de behoefte aan rust, ruimte en het ontvluchten van dagelijkse (sociale) verplichtingen.

Vakantiewoning als oudedagvoorziening
Ook zijn er vaste gasten die vanuit financieel oogpunt de vakantiewoning aanschaffen. Zij zien deze investering veelal als oudedagvoorziening. Niet alleen is de motivatie voor deze groep vaste gasten anders, ook het gebruik van de vakantiewoning verschilt. Deze groep vaste gasten verhuurt de vakantiewoning regelmatig en maakt er zelf veel minder vaak gebruik van. Uit interviews blijkt dat deze financiële motivatie voor botenbezitters niet aan de orde is. De groep vaste gasten die hun vakantiewoning of boot niet aan anderen verhuurt doet dit vanwege emotionele redenen.

Toekomst van de vaste gast
De toekomst? Deze is sterk afhankelijk van de levensfase waarin de vaste gast zich begeeft. Sommige zullen meer gebruik gaan maken van hun vakantiewoning of boot. Anderen geven aan dat de kinderen de vaste plek zullen overnemen. Zeil- en motorbooteigenaren overwegen een andere haven. Factoren die hun keuze beïnvloeden zijn de afstand, voorzieningen, maar ook de behoefte om gelijkgestemden te ontmoeten.

In welke mate bovenstaande bevindingen voor de vaste gast van toepassing zijn zal worden getoetst aan de hand van een grootschalige landelijke enquête onder de vaste gast.

Deelnemen aan het onderzoek
Nog steeds kunt u meedoen en daarmee inzicht krijgen in de toekomstplannen van uw vaste gast. Stuur een mail naar Jorrit Bijl (j.bijl@celth.nl) en u ontvangt direct een mail met een link naar de online vragenlijst. De mail wordt aangeleverd in twee talen, in het Nederlands en Duits. Deze mail kunt u zelf doorsturen aan uw vaste gasten; u houdt dus zelf de controle op de communicatie met uw gasten.

Meer informatie: www.celth.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *