Moet de recreatiesector zich instellen op een veranderend klimaat?

Zoals eerder deze week gemeld profiteren Nederlandse campings en bungalowparken volop van het mooie weer. Meer zonnige dagen heeft o.a. consequenties op openingstijden en investeringen in buitenvoorzieningen zoals zwembaden of het terras. De meteorologen van weeronline hielpen ons om de huidige weersomstandigheden in perspectief te plaatsen.

Weer van afgelopen maand is vrij extreem
Meteoroloog Jaco van Wezel van Weeronline: “Dit is een ongekende zomer voor de Nederlandse recreatiesector. Vooral het uitblijven van neerslag is zeer uitzonderlijk, maar ook de hitte van vorige week was extreem.”

In traditionele vakantielanden als Portugal en grote delen van Spanje wordt een extreme hittegolf verwacht. Vanaf morgen komt de maximumtemperatuur in het Spaanse binnenland en in het midden en zuiden op veel plaatsen uit op 40-45 graden. Aan de Spaanse costa’s en aan de Portugese kust is het met 30-35 graden vaak minder heet, maar Lissabon kan maxima van 40 graden verwachten.

Nederlandse zomers worden zonniger en natter
Van Wezel: “We zien de laatste jaren dat de zomers zonniger en natter worden. Qua neerslag vormt dit jaar dus een uitzondering. De regen valt in kortere tijd en de buien zijn heftiger, maar daardoor is het tussendoor ook vaker zonnig en warm. Deze eeuw waren slechts vier zomers somberder dan normaal. Tegelijk waren 14 zomers natter dan normaal.”

Vaker extreem weer
Van wezel: “In een opwarmend klimaat zullen de periodes van intense droogte toenemen, maar ook de wateroverlast veroorzakende buien worden steeds zwaarder. Warme lucht kan meer vocht bevatten. Als de lucht onstabiel is (lage druk) resulteert dit in zware buien. Door de opwarming van het klimaat is de lucht warmer dan in het verleden en zijn de buien zwaarder dan voorheen. In periodes met een hogedrukgebied en een droge bodem is er geen onstabiliteit en geen vocht voorhanden en zal droogte versterken en heel lang aan kunnen houden. Dit jaar is wel zeer uitzonderlijk qua lengte en niet datgene wat we daarbij regelmatig zullen meemaken.”

Drie heetste zomers ooit genoteerd in de afgelopen 15 jaar
Van Wezel: “Qua gemiddelde temperatuur waren de zomers van 2011 en 2012 de laatste die iets te fris verliepen. 2000, 2004 en 2005 waren ook frisser dan normaal. De rest van de zomers verliep warmer dan normaal. 2003, 2006 en dit jaar (tot dusver) vormen de drie warmste zomers uit de geschiedenis. Gemiddeld zullen de zomers beduidend vaker te warm verlopen dan te koud.”


met dank aan:
Jaco van Wezel
Meteoroloog bij Weeronline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *