Verblijfsrecreatie in Nederland profiteert van het warme weer

Wie op zoek is naar een last minute aan het Nederlandse strand of in de schaduwrijke bossen zal dit jaar de portemonnee moeten trekken. Op een paar plekjes na zijn de meeste parken de komende vakantieweken bijna volgeboekt. Wij maakten een rondgang langs divers grote ketens van vakantieparken.

Er waren dit jaar al vrij veel vroegboekingen gerealiseerd. Het zijn op dit moment vooral de last-minutes boekers die het verschil maken t.o.v. de voorgaande jaren. Wie de knop ‘last minute’ aanklikt op de diverse websites, vindt nog wel aanbod, maar dat is zeker niet voor een weggeefprijsje beschikbaar.

Landal Esonstad

Landal GreenParks
Landal laat weten dat er er voor de zomervakantie in 2018 al relatief veel vroegboekingen waren gerealiseerd. De afgelopen dagen liep het storm met last minute boekingen. De parken aan de kust of aan het water waren als eerste gevuld. De laatste plekjes worden nu opgevuld. Ook bosrijke omgevingen met veel schaduwplekken, bijvoorbeeld op de Veluwe, zijn in trek.
Ook niet-watergebonden parken hebben een goede bezetting. Bijna alle Landal-parken beschikken over een zwembad, dus dat biedt ook een heerlijk alternatief voor verkoeling.
Www.landal.nl

CenterParcs laat ook weten dat zij over het algemeen wat minder weersgevoelig zijn dankzij de uitgebreide indoorfaciliteiten

Center Parcs
Het aantal gasten dat deze zomer een vakantie heeft geboekt bij Center Parcs is met 10 procent gestegen.: “Ook zien we als we naar al onze markten kijken meer Last-Minute-Boekingen. We kunnen er enigszins vanuit gaan dat er een verband is tussen goed weer en vakantie in eigen land. De gemiddelde verblijfsduur van Nederlanders in een vakantieperiode is een week. Daarnaast boeken veel mensen een weekendje weg: vaak van vrijdagmiddag tot maandagochtend.
Het is nog mogelijk een last-minute huisje te boeken, bijvoorbeeld op Parc Sandur in Drenthe aan De Grote Rietplas. Met dit warme weer is het hier heerlijk vertoeven aan het water. Kijk voor de last-minute deals op onze website.”
Meer informatie: www.centerparcs.nl

Residence Valkenburg – Woodz terras

TopParken
Het aantal boekingen op de parken van TopParken is dit jaar geplust vergeleken met hetzelfde moment vorig jaar. “We merken dat door het aanhoudende mooie weer mensen nu zeer last minute nog wat zoeken en boeken.” De vakantieparken van TopParken zitten op dit moment nagenoeg vol. De vakantieparken aan de kust waren als eerst volgeboekt, maar ook de parken aan het water, in de bossen en in Zuid-Limburg raakten al gauw zo goed als vol. Op slechts enkele parken zijn nog 1 à 2 nachten te boeken. Vanaf half augustus zijn er weer wat meer plekjes vrij om te kunnen genieten van een zonnige vakantie bij TopParken.
Meer informatie: www.topparken.nl

waterspeelplek Splesj

Molecaten vakantieparken
De woordvoerder laat weten blij te zijn met het weer: “Bij Waterspeelpark Splesj en in de zwembaden op onze parken is het op deze warme dagen erg druk. Onze beleving is dat vakantie in eigen land al een aantal jaren in trek is. Afgelopen weken was er grote run op de kustparken, maar niet voller dan vorig jaar. want ook toen zaten we vol.
De vraag naar plekken op onze ‘groene’ parken lopen ook goed, die worden voor de zomervakantie altijd wat later geboekt.
Op dit moment zijn nergens meer veel huuraccommodaties of kampeerplekken vrij. Het is gaatjes vullen. Pas vanaf 2e week augustus is weer ruimte in de bossen.
We zien nog niet een direct effect op het naseizoen, dat is een andere doelgroep die wel weet dat er in het najaar voldoende beschikbaarheid is in Nederland.”
www.molecaten.nl

Roompot Vakanties
Net als het kwik stijgt het aantal boekingen bij Roompot Vakanties naar tropische hoogte. Zo zijn er bij de grootste aanbieder van vakantieparken in ons land voor de maanden juli en augustus al een paar duizend boekingen meer dan dezelfde periode vorig jaar. Zelfs het kamperen op de parken is met dik 30% gestegen.
Vooral het aantal Duitsers, dat in ons land vakantie viert, groeit snel. Zo zijn er nu al maar liefst 16% meer Duitse toeristen die geboekt hebben dan in dezelfde periode in 2017.
“Het prachtige zomerweer zorgt voor extra vraag. Je hoeft nu echt niet naar Toscane of de Portugese kust te gaan voor een zonnige bestemming”, stelt Laura Ligthart, director sales van Roompot Vakanties.
Ook de vooruitzichten zijn goed. Voor de maanden september en oktober zijn er nu al meer dan 10% boekingen dan vorig jaar. Deze stijging zie je vooral onder Duitse bezoekers maar ook Nederlanders en Belgen boeken fors meer.
Dat Roompot Vakanties er goed voorstaat, is mede te danken aan forse investeringen in accommodaties, faciliteiten en activiteitenprogramma’s die het bedrijf gedurende de afgelopen jaren is blijven doen. Behalve investeringen in de huidige parken breidde Roompot Vakanties ook uit met nieuwe parken, zoals in het Zeeuws-Vlaamse Nieuwvliet-Bad.
“Het belooft een prachtige zomer te worden. Onze parken zitten al goed vol, dus wie nog vakantie wil vieren bij Roompot Vakanties moet er snel bij zijn”, vertelt Laura Ligthart.
www.roompot.nl

EuroParcs
De meeste resorts zijn de aankomende weken volgeboekt, laat een woordvoerder van EuroParcs ons weten: “Wij zien wel dat er op onze nieuwe resorts (Resort Zuiderzee en Resort De Kempen, Belgie) nog wel voldoende beschikbaarheid is. Dit heeft er mee te maken dat er op deze resorts nog oudere accommodaties worden aangeboden in de verhuur (overname objecten vanuit de Oostappen groep, welke overigens in prima conditie zijn uiteraard) welke minder luxe zijn dan EuroParcs normaal aan biedt. Onze gasten kiezen dan voor meer luxe en kiezen voor een accommodatie op een van onze andere resorts. Op beide resorts zijn wordt momenteel druk gewerkt aan de realisatie van nieuwe luxere recreatieobjecten voor de verhuur, gasten ondervinden hier geen hinder van.

Verder is er ook dit jaar weer een grote groep geweest die begin van het jaar geprofiteerd heeft van de vroegboekkorting voor de zomerperiode. Door het snelle boeken zijn de gasten verzekerd van de accommodatie op de locatie die hun willen. De last minute mogelijkheden zijn zeker dit jaar zeer beperkt.

Deze zomer zien we toch weer (zoals ook voorgaande jaren) dat er een grote groep is die last minute (drie weken of korter) boekt. Dit heeft zeker met het goede weer in Nederland te maken. Wanneer de verwachting slecht zijn is het percentage last minute boekingen een stuk lager.

Door het aangename zomerweer zien we ook dat er meer verlengingen zijn. Gasten die een week geboekt hebben willen soms nog een week bij boeken. Vanwege de hoge bezetting is dat helaas niet altijd mogelijk.

Vanaf 17 augustus is er weer meer beschikbaarheid op onze resorts. Dat is te verklaren doordat het het laaste weekend is voordat regio Zuid weer naar school gaat.

Wanneer de weersverwachtingen goed blijven verwachten wij ook eind augustus en begin september nog een zeer hoge bezetting te kunnen realiseren. Ook de nazomer (september) wordt normaliter met mooi weer goed geboekt.”
www.europarcs.nl

Groepsaccommodaties traditioneel slecht bezet
Waar nog wel veel accommodaties leeg staan, is de sector van groepsaccommodaties. De maanden juli en augustus en rondom de kerstvakantie zijn altijd lsatig voor deze sector. “Blijkbaar zijn er nog geen mensen op het idee gekomen om een boeking te bundelen en een groepsaccommodatie samen te gebruiken”, laat Ton Grootes van Vakantieadressen.nl weten. voor komend weekend is 1/5 van alle accommodaties op de website nog niet volgeboekt.
www.vakantieadressen.nl

Ten koste van buitenlandse vakanties?
Veel mensen hebben in de gaten dat je de komende dagen voor mooi weer niet zo ver hoeft te reizen. Heeft dat ook consequenties voor (last minute) vakanties in het buitenland? De ANVR, belangenorganisatie voor reisorganisaties geeft aan: “De meest recente cijfers geven aan dat het aantal boekingen staat op +2,5% ten opzichte van verleden jaar deze zelfde periode. Dus 2,5% meer mensen die hebben geboekt dan verleden jaar.
Ik kan je geen absolute cijfers geven alleen dus percentages ten opzichte van verleden jaar.
Daarbij staat Spanje nog steeds op nummer 1, maar kijkt aan tegen een achterstand van zo’n -6,5% ten opzichte van verleden jaar deze periode. Griekenland nr. 2 loopt met ruim +7,5% voor op verleden jaar, evenals de nr. 3 Turkije die zelfs plust met ruim +45% ! De 4e plek wordt ingenomen door Italië met bijna +4%, gevolgd door Frankrijk op de 5e plaats met -9%.
www.anvr.nl

Parkvakanties
Laurens Taekema van boekingsplatform Parkvakanties.nl: “Wat ik op onze website zie is dat het bezoek enorm aantrekt en dat dit zéker met het mooie weer te maken heeft. De eerste piek was afkomstig van het mensen uit het zuiden van Nederland die op zoek gingen (omdat die eerst vakantie kregen). Er zijn zelfs mensen die hun vakantie in het buitenland annuleren om vervolgens lekker in eigen land van de zon te genieten!”
Meer informatie: www.parkvakanties.nl

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *