Glamping en vakantieparken: een goede match?

Glamping is al jaren een trend die ook anno 2017 nog steeds in populariteit toeneemt. Deze luxe vorm van kamperen deed zijn intrede via de campings, maar inmiddels raakt glamping ook bij de gevestigde bungalowparken steeds meer ingeburgerd.

Glamping bij Landal GreenParks

Bijzondere accommodaties

Dat glamping (oftewel glamorous kamperen) hot is, is een understatement. Waar glamping in eerste instantie het luxere kampeerwerk in vooropgezette safaritenten met wat ligbedjes en een keukentje betrof, lijkt de term nu een veel bredere lading te dekken. Ik noem het maar “bijzonder overnachten”. Zo kun je overnachten in een boomhut, yurt, strandhuisje, glamtainer, woonboot of zelfs helicopter. Je kunt het zo gek niet bedenken. Zo lang het outdoor gevoel maar aanwezig is en het geen stenen bungalow betreft.

De safaritenten (tegenwoordig ook wel lodgetenten of zelfs lodgesuites genoemd) doen het ook nog altijd uitstekend, zij het vaak nóg luxer. Sommige varianten overtreffen zelfs een goede hotelkamer. Boxsprings, bad op pootjes, een flatscreen televisie en wifi zijn geen uitzondering.

Deze hippe vorm van overnachten is ook de grotere Nederlandse vakantiepark-ketens niet ontgaan. Zowel Center Parcs als Landal GreenParks zijn hier actief op ingesprongen en hebben ook onlangs nog nieuwe glamping-achtige uitbreidingen gedaan.

Luxe kamperen bij Landal GreenParks

Landal GreenParks is altijd bezig met vernieuwen. Reeds in 2011 werden de eerste vijf safaritenten geplaatst bij Landal Coldenhove. Daarna volgden meer parken o.a. op de Veluwe, op Texel en in Duitsland. En inmiddels ook te boeken bij twee Duitse Landal parken: woodlodges, schattige houten huisjes die doen denken aan een stacaravan, maar dan net even anders. Uiteraard mét eigen sanitair en een keukenblok.

De nieuwe stacaravans bij Landal Sonnenberg (Duitsland) en Landal Rabbit Hill (Veluwe) mogen er ook zijn: moderne 6-persoons accommodaties met centrale verwarming, zodat deze ook in het voor- en najaar geboekt kunnen worden.

Tevens zeer succesvol bij Landal zijn de strandhuisjes. Bij Landal Beach Resort Ooghduyne in Julianadorp en Landal Beach Villa’s Hoek van Holland kun je verblijven in luxe huisjes direct op het strand, met uitzicht op de Noordzee. Alleen de foto’s van deze optrekjes zijn al zeer verleidelijk.

En dan misschien wel hét ultieme glamping-voorbeeld bij Landal: de boomhut van Landal Miggelenberg. Halverwege 2016 geopend en sindsdien standaard een half jaar van tevoren volgeboekt. De “Droomboom” is de eerste boomwoning van Landal.

Unieke overnachtingen bij Center Parcs

Bij Center Parcs zien we vergelijkbare ontwikkelingen. De standaard geschakelde bungalows van weleer zijn er nog steeds, maar er is een keur aan nieuwe verblijfsmogelijkheden bijgekomen. Van complete boomhuizen (in Duitsland en Frankrijk) tot woonboten (o.a. bij De Eemhof en De Kempervennen) tot houten “avontuur cottages” bij Center Parcs Les Trois Forêts (Frankrijk). En jawel: zelfs Center Parcs heeft afgelopen zomer enkele safaritenten geplaatst in Center Parcs Port Zélande in Zeeland.

Uniek is ook de “Jungle Cabana” van Center Parcs Het Heijderbos in Limburg. Deze basic huisjes, gemaakt van natuurlijke materialen, bevinden zich in de Jungle Dome van het park. Ze hebben een privéveranda aan de rand van de “exotische jungle”.

Het is interessant om te zien hoe deze bijzondere accommodaties de vakantieparken langzaam transformeren. Of het nu glamping betreft of een andere vorm: het overnachten wordt een beleving op zich. Geen eenheidsworst, maar diversiteit en luxe troef.


Met dank aan:
Laurens Taekema, oprichter van Parkvakanties. Parkvakanties is dé vakantiepark-specialist van Nederland.

3 reacties

  1. De individualisering in onze maatschappij leidt er toe dat mensen zich willen onderscheiden en uniek voelen. Een uniek vakantieverblijf dat onderscheidend is zorgt dat mensen zich uniek voelen. Kijk ook naar het succes van AirBnB en de ontwikkelingen in de autowereld met steeds meer personalisering.

  2. Wij zien op onze website ook dat mensen steeds meer op zoek zijn naar een unieke accommodatie. Je zou zelf kunnen zeggen: ‘de accommodatie ís de bestemming geworden’. Glamorous kamperen is allang geen hype of trend meer. Glamping in daarmee een blijvende vorm van vakantie vieren die in ander landen zoals Engeland, USA, etc. ook bijzonder populair is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *