Wereld-toerisme-organisatie UNWTO heeft 2017 uitgeroepen tot jaar van de Duurzame toeristische ontwikkeling (International Year of Sustainable Tourism for Development.) In aanloop naar het themajaar sprak UNWTO Secretary-General Taleb Rifai op een conferentie over biodiversiteit. Ook op dat gebied ziet hij een rol weggelegd voor de toeristische sector. Wereld-toerisme-organisatie UNWTO heeft 2017 uitgeroepen tot jaar van de Duurzame toeristische ontwikkeling (International Year of Sustainable Tourism for Development.) In aanloop naar het themajaar sprak UNWTO Secretary-General Taleb Rifai op een conferentie over biodiversiteit. Ook op dat gebied ziet hij een rol weggelegd voor de toeristische sector.

[caption id="attachment_46876" align="alignright" width="300"]strand op Zanzibar strand op Zanzibar[/caption]Vijf hoofdthema's Duurzame ontwikkeling kent verschillende aspecten. De UNWTO kijkt daarbij vooral naar de rol die toerisme daarin kan spelen. Er is gekozen voor vijf hoofdthema's waar ook specifieke activiteiten aan worden gekoppeld:

  1. Een duurzame economische groei waarvan iedereen kan meeprofiteren
  2. Sociale betrokkenheid, werkgelegenheid en bestrijding van armoede
  3. Zuinig omgaan met natuurlijke hulpbronnen, beschermen van het milieu en aandacht voor klimaatverandering
  4. Respect voor culturele waarden, diversiteit en erfgoed
  5. Verbeteren van onderling begrip; bijdragend aan vrede en veiligheid
Biodiversiteit

Alhoewel de officiële aftrap van het themajaar pas op 18 januari 2017 in Madrid wordt gegeven sloot Taleb Rifai deze week aan bij de 'Convention of Biological Diversity' in het Mexikaanse Cancun. Rifai: "Toerisme en biodiversiteit zijn natuurlijke partners en de UNWTO wil graag bijdragen aan de doelstellingen van de conferentie. Toerisme kan een belangrijke bijdrage leveren aan het behoud van biodiversiteit; door het onderwerp onder de aandacht te brengen; de toeristisch gemeenschap te betrekken bij de zoektocht naar duurzame alternatieven en te zorgen voor een bron van inkomsten voor locale gemeenschappen die daarmee minder afhankelijk worden van activiteiten die de biodiversiteit schaden." Meer informatie: http://www2.unwto.org/tourism4development2017