Center Parcs is halverwege de uitvoering van het ingrijpende opknap en vernieuwingsplan op haar bestaande parken. Afgelopen drie jaar is er 325 miljoen van de geplande 650 miljoen geïnvesteerd.

De investering van 650 miljoen heeft alleen betrekking op kwaliteitsverbeteringen in de bestaande parken. Center Parcs investeert daarnaast ook nog in de bouw van nieuwe parken in België, Duitsland en Frankrijk. De coronacrisis heeft het proces van vernieuwing niet belemmerd. “Eerder versneld, want doordat voorzieningen verplicht gesloten waren, hebben we diverse werkzaamheden rond deze locaties qua planning naar voren getrokken.”, vertelt Mark Giethoorn, directeur Center Parcs Nederland.

Woordvoerder Marthijn Tabak vertelt ons dat het grootste deel van het budget (250 miljoen) terecht komt bij Nederlandse parken. Dat is op zich niet zo vreemd, gezien de verdeling van parken over de de vier landen waar  Center Parcs actief is: België (5), Duitsland (6), Frankrijk (6) en Nederland (9). Bovendien zien we in Nederland ook de oudste parken van Center Parcs.

Meer luxe en comfort in de cottages

De omvangrijke vernieuwing van Port Zélande is inmiddels afgerond. De werkzaamheden in De Eemhof en Het Heijderbos zijn nu halverwege. Tegen het einde van het jaar wordt ook gestart in Het Meerdal en De Huttenheugte. Naar verwachting zijn alle vernieuwingen aan de Nederlandse parken eind 2022 afgerond.

De vernieuwing behelst o.a. het opknappen van de bestaande recreatiewoningen. Volgens Mark Giethoorn is er steeds meer behoefte aan vakantiewoningen met een hoger kwaliteits- en luxeniveau. Concreet betekent dat bij een renovatie de capaciteit van een huisje vaak omlaag wordt gebracht waardoor de gasten meer ruimte hebben. In de praktijk is dat vaak een hele puzzel binnen de bestaande bouw. Center Parcs introduceert ook nieuwe ‘Exclusive cottages’. Met dit vierde luxe niveau, hoger dan de bestaande VIP-cottages, zet zij óók de nieuwe standaard in luxe. De rijk uitgeruste design cottages bieden binnen en buiten meer ruimte, met als absoluut toppunt van luxe een eigen wellness badkamer.

In verschillende parken heeft Center Parcs in de afgelopen jaren bijzondere accommodaties zoals gethematiseerde cottages geïntroduceerd om de beleving van gasten te vergroten. Een goed voorbeeld zijn de ‘Wellness cottages’ in De Eemhof en de ‘Beach Chilla’s’ in Park Zandvoort In De Eemhof en Het Heijderbos kun je in de nieuwe ‘Avontuur cottages’ in elke kamer een reis rond de wereld maken. In Erperheide (België) en Bispinger Heide (Duitsland) hebben acht ‘Dieren in het bos’ cottages hun intrede gedaan. Elke kamer in de cottage heeft een ander thema. Zo kun je bijvoorbeeld de wereld van vliegende dieren ontdekken.

De opkomst van meer luxe en thema-cottages gaat ten koste van het aantal ‘comfort cottages; het basis kwaliteitsniveau.

Vernieuwingen in centrumvoorzieningen

Center Parcs onderscheid zich al van oudsher van andere vakantieparken met een bijzonder uitgebreid spectrum van activiteiten en voorzieningen op de parken. Die extra’s zijn in coronatijd juist een kwetsbaar onderdeel gebleken. Deze voorzieningen waren als eerste aan de beurt om gesloten te worden. Ook nu, tijdens de strenge lockdown, zijn de Aqua Mundo’s (zwemparadijzen), restaurants, bars, terrassen en indoor speelvoorzieningen gesloten.

We zijn op bezoek op Center Parcs Zandvoort, waar de werkzaamheden in de centrale voorzieningen net zijn afgerond. De grote vernieuwde  indoor speelhal (Fun Factory) ziet er schitterend uit, maar is nog niet gebruikt. De Fun Factory is gelegen naast het hotel van Center Parcs en omvat o.a. een softplay speelzone, een trampolinepark, een gethematiseerde bowlingbaan, een kids-club en gezellige horecavoorzieningen. De thematisering is ‘Beach Club’ wat uitstekend past bij de strandlocatie Zandvoort. De thematisering is goed doorgevoerd, waardoor je, ondanks de diverse zones een eenheid ervaart in het hele themagebied.

Het indoor zwemparadijs heeft er een wildwaterbaan bij gekregen. Daarmee krijgt ook Zandvoort er een nieuwe leuke waterattractie bij. Ten opzichte van andere Center Parcs parken in Nederland is het zwembad van Zandvoort relatief bescheiden. De Wildwaterbaan is aangelegd in de buitenlucht waardoor er nauwelijks extra ruimte nodig was binnen het huidige zwembad. In de zomer zullen veel gasten ongetwijfeld kiezen voor het Noordzee-strand, dat op loopafstand van het park te vinden is.

Center Parcs heeft ook een nieuw systeem van polsbandjes ingevoerd. Daarmee kunnen gasten o.a. hun cottages openen en gebruik maken van de kluisjes in de Aqua Mundo. Op terminals kan een boeking worden gemaakt voor een activiteit. Op termijn wordt er ook nog een betaalsysteem aan de polsbandjes toegevoegd.

Met de komst van alle vernieuwingen en voorzieningen wordt ook het kwaliteitslabel opgehoogd van drie naar vier birdies. Met al deze vernieuwingen hoopt Giethoorn dat Center Parcs Zandvoort een nog hogere bezetting gaat krijgen. Tot nu toe lag de bezetting gemiddeld op 80%. Door de toevoeging van meer indoor voorzieningen wordt het park ook aantrekkelijker in seizoenen die minder geschikt zijn om naar het strand te gaan.

Center Parcs en de coronacrisis

Ook Center Parcs heeft last gehad (en nog steeds) van de coronacrisis. In het voorjaar waren de Center Parcs parken drie maanden gesloten en op dit moment zijn alle indoor voorzieningen dicht. Binnen Europa is Nederland een uitzondering als het gaat om openstelling van de vakantieparken. In de meeste Europese landen zijn vakantieparken op dit moment verplicht gesloten.

Center Parcs krijgt in een normaal jaar 1,5 miljoen Nederlanders op bezoek. Dat aantal lag in 2020 een kwart lager. De Nederlandse parken moeten het op dit moment ook stellen zonder gasten uit België en Duitsland (zeer belangrijke markt voor park Zandvoort). Giethoorn constateert een opvallende verandering in het gastenprofiel in het 'coronajaar 2020': “Normaal bestaat zo’n 35% van onze gasten uit bezoekers die voor het eerst een Center Parcs park bezoeken. Afgelopen jaar lag dat percentage op 50%. Dat biedt zeker kansen om ons aanbod bij een nieuwe doelgroep te introduceren. Het is nu aan ons om deze nieuwe doelgroep ook in de toekomst aan Center Parcs te binden.”

Over het seizoen 2021 is men overwegend positief. Wel ziet men dat de onzekerheid bij de potentiele boekers nog niet is verdwenen. De boekingen liggen dan ook nog achter op dezelfde periode vorig jaar. (red.: We zaten toen net vóór de coronacrisis) Met hoge vroegboekkortingen en flexibele boekingsvoorwaarden probeert men de gasten over te halen om toch alvast hun boeking te maken.

Meer informatie: www.centerparcs.nl

Hier onder een beeldimpressie van het vernieuwde Center Parcs Zandvoort