Fitness in de buitenlucht neemt een vlucht

“Tijdens de coronacrisis zijn Nederlanders steeds meer buiten gaan sporten en bewegen. Mede doordat fitnesscentra hun indoor activiteiten tijdelijk moesten staken, ontstonden er initiatieven om de fitnessles naar buiten te brengen. Vooral de jongere doelgroep heeft de smaak te pakken en wil vaker buiten sporten.” Dat  vertelt Kirsten goede van Goede Sport- en Speelprojecten in aanloop naar de Vakbeurs Sportaccommodaties (op 7 maart in Houten)

Fitnesstoestellen in de buitenlucht zijn in het verleden lang niet altijd een succes geweest. In diverse openbare parken liggen de voorzieningen er vaak verlaten bij. Inmiddels heeft dit marktsegment een leercurve doorlopen en zijn er nieuwe concepten op de markt gekomen waardoor outdoor fitness op verschillende locaties zeer goed op gang komt. Dit biedt niet alleen kansen voor gemeenten in hun openbare parken, maar ook voor vakantieparken die op zoek zijn naar recreatieve activiteiten met een sportieve meerwaarde.

Enkele ontwikkelingen die de outdoor fitness een boost hebben gegeven:

Groepstraining (foto: Depositphotos.com)

Tijdens de coronacrisis ontwikkelden fitnesscentra een programma voor in de buitenlucht. Soms werden daar ook locaties voor ingericht. Veel sporters zijn inmiddels blijvend fan van buiten sporten en veel fitnessbedrijven spelen daar op in. Sporten onder begeleiding is ook een grote meerwaarde voor het gebruik van de toestellen.

Het verschil in kwaliteit tussen fitnesstoestellen in de openbare ruimte en die in een fitnesscentrum was tot nu toe erg groot. Bij outdoor fitness kon je bijvoorbeeld maar in beperkte mate instellen op je persoonlijke voorkeur (o.a. gewichten en afstelling op lichaamslengte.) De nieuwe generatie outdoor fitness is veel geavanceerder en geschikt om programma’s mee te maken.

Er is ook een grote doelgroep die niet zozeer op zoek is naar fitness, maar de behoefte heeft om meer te bewegen. Ook voor die doelgroep zijn er steeds meer sport- en speeltoestellen die bewegen op een leuke manier toegankelijk maken. Met name de interactieve toepassingen maken bewegen erg leuk voor een jongere doelgroep. Die zien alles als speeltoestel, terwijl ze ondertussen volop in beweging komen. (+ foto interactief toestel)

Bij sporttoestellen in de openbare ruimte, die vaak zonder toezicht worden gebruikt, speelt ook het veiligheidsaspect een belangrijke rol. Ook op dat gebied ziet Goede een ontwikkeling: “Neem bijvoorbeeld de trampolines. Tot nu toe waren vooral trampolines in het recreatieve segment klaar om buiten geplaatst te worden. Er zijn echter ook sportieve trampolines om sportoefeningen op te doen. Die waren voorheen te risicovol om zonder toezicht te gebruiken. Inmiddels zijn daar ook veiliger varianten voor ontwikkeld. Een grotere variatie aan sporttoestellen maakt een sportzone ook veel aantrekkelijker.”

Wil je meer weten over sporttrends en mogelijkheden voor je vakantiepark? Kom dan op donderdag 7 maart even langs op de stand van Goede speelprojecten tijdens de Vakbeurs Sportaccomodaties in Houten.

Meer informatie:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *