Steeds meer risico’s voor zwemmen in open water

Door de lang aanhoudende warmte, gecombineerd met het lage waterpeil worden steeds meer locaties met open zwemwater afgekeurd. Blauwalg is het meest voorkomende probleem. De Unie van Waterschappen meldt ook risico’s voor botulisme en verontreiniging door dode vogels vanwege de vogelgriep.

Door de hitte stijgt de temperatuur van het water, waardoor het zuurstofgehalte omlaag gaat. Dit bevordert onder meer de algengroei. In vrijwel het hele land zien de waterschappen hierdoor problemen met blauwalg. 14 waterschappen (d.d. 10 augustus) hebben lokaal negatieve zwemadviezen afgegeven. Op zwemwater.nl of in de ZwemWater-app zijn alle zwemlocaties van Nederland te vinden met de actuele adviezen. De waterschappen raden mensen aan om eerst de app of website te raadplegen voordat ze een verkoelende duik nemen in het buitenwater.

Meer informatie: www.unievanwaterschappen.nl/waterkwaliteit-verslechtert-door-hitte-en-droogte/

Dode vogels op Zeeuwse stranden

De laatste dagen spoelen er veel dode vogels aan op de Zeeuwse stranden. De doodsoorzaak is mogelijk vogelgriep, zoals ook elders in het land. De vogels die recent zijn gevonden worden nog onderzocht. Voor de gezondheid is het belangrijk dat mensen contact met dode of zieke vogels vermijden. Zonder contact met vogels is het veilig om in zee te zwemmen. Hondenbezitters wordt geadviseerd hun hond aan de lijn te houden en erop te letten dat de hond geen dode of zieke vogels aanraakt.

Meer informatie: www.zwemwater.nl/nieuws

Ook de komende week worden er weer hogere temperaturen en weinig neerslag verwacht. Dat zal de problematiek rond gezond zwemwater allen nog maar verder vergroten.

https://www.weeronline.nl/weerbericht-nederland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *