Toeristenbelasting gaat sluipenderwijs steeds verder omhoog

De gemeenten in Nederland zijn druk bezig om hun begroting voor 2015 rond te krijgen. In veel gemeenteraden zien we dat daarbij verhoging van de toeristenbelasting of invoering van een prettaks opnieuw op de agenda staan. Vanuit de branche lijkt nog geen gecoördineerde actie te zijn opgezet. Veel ondernemers zaten in het staartje van hun drukke seizoen en hebben blijkbaar nog geen tijd gehad om de consequenties te overzien.

melkkoeEen inventarisatie van artikelen in lokale bladen levert een somber beeld voor de toeristische sector. Het woord ‘melkkoe’ komt veel voor, en in veel artikelen wordt gesproken over de plaats waar de rekening moet worden gelegd: bij de burger of de bezoeker. Slechts zelden wordt er gesproken over minder uitgaven.

In het Overijsselse Vechtdal lijken gemeenten bijna tegen elkaar op te bieden. In Ommen en Hardenberg wordt gesproken over verhoging van de toeristenbelasting. In Hardenberg (€ 0,77) gaat het tarief met 18% omhoog. In 2015 wil de gemeente via de toeristenbelasting € 110.000 binnenhalen (zie Destentor.nl) Ommen (huidig tarief: € 0,87) is hard op weg om qua toeristenbelasting ‘de duurste gemeente van Overijssel’ te worden. (meldt De Stentor) Dalfsen laat de tarieven een jaartje met rust op € 0,85 (bron Destentor.nl)

De Utrechtse Heuvelrug ontziet ook de toerist niet. Zij moeten gezamenlijk voor een extra € 350.000 gaan zorgen. Het tarief ligt hier nu op € 0,67, maar gaat met 50% omhoog. (zie: www.nieuwsbladdekaap.nl)

In Terschelling hadden de bestuurders ook een mooie mix bedacht om te bezuinigen; sluiting van twee slechtweer-attracties gecombineerd met verhoging van de toeristenbelasting. Zoals het er nu naar uitziet gaan deze plannen niet door. (bericht de Leeuwarder Courant)

De Brabantse gemeente Steenbergen gaat in 2015 voor het eerst toeristenbelasting invoeren; meteen maar € 1,00 p.p.p.n.. (Zie www.internetbode.nl)

Deurne doet ook mee. Zij verhogen het tarief voor minicampings en groepsaccommodaties van 0,90 euro naar 1,40 euro. Het bedrag voor overnachtingen bij ‘overige logiesverstrekkers’ stijgt van 1,15 euro naar 1,75 euro. (zie ed.nl)

Nog een ‘leuke’ argumentatie in het Brabantse Reusel; Daar gaat de toeristenbelasting met 5% omhoog. Dat is geen probleem, omdat ze daarmee lager blijven zitten dan de omliggende gemeenten. (zie: www.ed.nl)

Het college van b en w van Zeewolde wil de toeristenbelasting volgend jaar verhogen naar 1,52 euro per nacht. Het gaat om een verhoging van vier cent. (meldt omroep Flevoland)

In Castricum wordt gesproken over een verhoging van 10 cent p.p.p.n. De gemeente haalt met toeristenbelasting nu al € 756.000 op. Zie: www.noordhollandsdagblad.nl

In Schagen stelt de seniorenpartij voor om de toeristenbelasting te verhogen om daarmee de bibliotheek open te kunnen houden. (zie www.noordhollandsdagblad.nl)

In Gennep is de toeristenbelasting nu € 1,25 en die wordt slechts 5 cent verhoogd; maar die verhoging wordt ook de komende jaren er bovenop gelegd. Ook weer zo’n voorbeeld van een sluipende groei van lasten voor de toerist. En ook voor een terras wordt belasting geïntroduceerd. (www.gelderlander.nl)

Onder de kop ‘Zandvoort staat heel erg rood’ staan ook de ‘oplossingen’ die de gemeente in gedachten heeft. Niet verwonderlijk zit daar ook het wondermiddel toeristenbelasting bij. Die kan wel omhoog van € 2,00 naar € 2,25. (zie www.haarlemsdagblad.nl)

Ook in het Gelderse Buren zijn ondernemers ontstemd over de verdere verhoging van de toeristenbelasting van € 1,21 naar € 1,46. Personen die meer dan 90 dagen per jaar in een vakantiewoning verblijven, moeten 350 euro per jaar betalen. (Zie degelderlander.nl)

En dan hebben we natuurlijk de onlangs besproken gemeente Hilvarenbeek, die naast toeristenbelasting (€ 1,35) nu ook geld wil zien van mensen die een dagattractie bezoeken. (zie pretwerk.nl)

We vullen de komende tijd dit artikel nog verder aan met aangemelde artikelen over toeristenbelasting (redactie@pretwerk.nl)
Hof van Twente verhoogt toeristenbelasting met 50% (RTV Oost)
Forensenbelasting Wierden in 5 jaar van € 93 naar € 260 (Tubantia)
Tiel wil forensenbelasting invoeren en daarmee € 110.000 ophalen. (Stadtiel.nl)

Toeristenbelasting per gemeente
Het COELO (Centrum Onderzoek Economie Lagere Overheden) biedt op haar website een actuele lijst (2014) met een overzicht van de tarieven voor toeristenbelasting per gemeente. Ook wordt de mutatie t.o.v. 2013 bijgehouden. Daaruit blijkt dat dit jaar 17 gemeenten hun toeristenbelasting hebben verlaagd; bij 208 gemeenten is de belasting gelijk gebleven en bij 177 gemeenten is de belasting verhoogd of nieuw ingevoerd (4). Al jaren voert de gemeente Haarlemmermeer deze lijst aan met een tarief van € 5,47. De top-3 wordt compleet gemaakt door Amsterdam (€ 5,02) en Utrecht (€ 4,56). Vermeldenswaardig is ook de gemeente Veghel, die dit jaar de toeristenbelasting nieuw invoerde en die meteen op een tarief van € 1,50 zet. Kanttekening; De Coelo tabel registreert één tarief. In sommige gemeenten is er een onderscheid naar accommodatievorm of grondslag voor de berekening (bijvoorbeeld in %).
Bekijk zelf het overzicht op www.coelo.nl (eerste excel tabel ’tarieven per gemeente’, kolom AT)

Eén reactie

  1. De informatie op deze pagina is onjuist. In Gemeente Buren is de verhoging van de toeristenbelasting door de gemeenteraad ongedaan gemaakt. Vooral omdat we als gemeente veel initiatieven om toerisme te bevorderen uitvoeren en daar hoort verhoging van de belasting niet bij, zo meende diverse partijen, waaronder de VVD, in de gemeenteraad.
    Jolijn Zwart-van Kessel- VVD Buren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *