Pretbelasting nog lang geen uitgemaakte zaak voor Beekse Bergen

De gemeente Hilvarenbeek wil in 2015 een vermakelijkhedenretributie (in de volksmond; Pretbelasting) invoeren. Vorige week werd het voorstel besproken in een collegevergadering. Namens De Beekse Bergen legde Sjors van Boogaard uit dat de huidige plannen om naast de toeristenbelasting ook nog vermakelijkhedenretributie te heffen, juridisch niet is toegestaan. Dat was een tegenvaller voor de plannenmakers bij de gemeente, die de nieuwe belasting al hadden meegeteld om het gat in de begroting te dichten.

studiereis 2013 - 103In het begrotingsvoorstel schrijft de gemeente: “De retributie is binnen gemeenteland tot nu toe relatief onbekend. Deze rechten kunnen worden geheven van exploitanten van zogenoemde vermakelijkheden, zoals de Efteling en de Beekse Bergen, omdat zij gebruik maken van voorzieningen die de gemeente heeft getroffen.”

Het Brabants Dagblad, die de begrotingsbehandeling volgt, laat weten dat de gemeente Hilvarenbeek niet koos voor een verhoging van de ozb-belasting om de kosten te dekken. De invoering van de vermakelijkhedenretributie kon wel de goedkeuring wegdragen van coalitiegenoten Gemeenschapslijst, VVD en CDA.

De Beekse Bergen is totaal niet te spreken over de gang van zaken. Van den Boogaard: “We worden gezien als de ideale melkkoe om het gat in de begroting te dichten.” Het is ook nog niet duidelijk op welke manier de gemeente zo’n belasting wil inrichten (per bezoeker? percentage van een entreeprijs?) Een woordvoerder van Libema zegt daarover: “Dat is ook nattevingerwerk van de gemeente geweest. Dat bleek donderdag wel in de raadsvergadering. In de raad is nu afgesproken dat ze eerst eens gaan uitzoeken of het allemaal wel kan (volgens onze juristen niet dus) en ook in overleg treden met Beekse Bergen (iets wat tot nu toe niet gebeurd is). Wordt vervolgd dus.”

Reactie gemeente Hilvarenbeek
De gemeente Hilvarenbeek heeft een totaal andere visie op de juridische mogelijkheden en begrotingskeuzes en laat weten: “De gemeenteraad van Hilvarenbeek heeft het dekkingsplan op donderdag 16 oktober aangenomen, inclusief de vermakelijkhedenretributie. Voor zover wij tot nu toe hebben kunnen vaststellen is het juridisch mogelijk om zowel toeristenbelasting als vermakelijkhedenretributie te heffen. Het dekkingsplan moet nu verder worden uitgewerkt.”

Meer informatie:
www.beeksebergen.nl
www.hilvarenbeek.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *