Zonnig voorseizoen stuwt toerisme Zeeland

Zeeland telde in 2023 opnieuw een recordaantal toeristische overnachtingen. In totaal bleven toeristen 13,5 miljoen nachten in de provincie slapen. Dit is 5% meer dan in 2022. De groei is vooral zichtbaar in de maanden mei en juni. In vakantiemaand augustus was er juist sprake van een kleine daling. Dit blijkt uit voorlopige cijfers over het jaar 2023 die het CBS vandaag publiceert.

Weer nog altijd belangrijke factor

In juni nam het aantal toeristische overnachtingen in Zeeland met 32% toe. Een maand die volgens het KNMI recordwarm en recordzonnig was. Het zonnige voorseizoen werd gevolgd door een wisselvallig hoogseizoen: juli en augustus waren volgens het KNMI ‘nat’. Dit is terug te zien in de toeristische cijfers, het aantal overnachtingen in augustus daalde met 8%.

Minder Nederlanders, meer buitenlandse toeristen

In 2023 gingen minder Nederlanders op vakantie in Zeeland dan in 2022. Toch is hun aantal nog altijd substantieel hoger dan voor de coronapandemie: het aantal overnachtingen van Nederlanders in Zeeland was in 2023 22% hoger dan in 2019. “De indruk is dat Nederlanders vaker een tweede of derde vakantie in eigen land doorbrengen, Zeeland profiteert daar van mee”, zegt Diana Korteweg Maris van HZ Kenniscentrum Kusttoerisme. 

Het aantal buitenlandse toeristen in Zeeland nam in 2023 verder toe. Zij brachten 13% meer nachten in Zeeland door dan een jaar eerder en ook 21% meer dan in 2019. Deze groei komt vooral vanuit Duitsland.

Kamperen in de lift

Het aantal kampeerovernachtingen groeide in 2023 met 10%. Daarmee zet de groei uit de afgelopen jaren door. Diana Korteweg Maris van HZ Kenniscentrum Kusttoerisme: “Kamperen is weer populair, het bezit van campers en caravans groeit en dat zien we in de overnachtingscijfers.” Ook het aantal overnachtingen in hotels groeide, maar het hotelaanbod is eveneens gegroeid. Het aantal overnachtingen in vakantiewoningen en verhuurchalets, op zogenoemde huisjesterreinen, stabiliseert.

Meer informatie: Kenniscentrumkusttoerisme.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *